23.12.2005. / 10:51

Autor: Ante Pavić

RIO DE JANEIRO

Maradona završio u pritvoru

Popularni argentinski nogometaš Diego Armando Maradona završio je u pritvoru nakon što je u zrakoplovnoj luci u Rio de Janeiru prosvjedovao zbog kašnjenja leta za Buenos Aires. Nakon što je shvatio da je njegov let odgođen Maradona je, bijesan počeo  vikati, nakon čega ga je brazilska policija morala intervenirati te ga je privela. Lokalna policija izvijestila je da Maradona nije htio u miru riješiti problem, pa su ga svim silama morali zadržati unutar VIP lože. Po brazilskom zakonu za izazivanje nereda u zrakoplovnim lukama prijeti kazna do dvije godine zatvora, no Maradona se izvukao novčanom kaznom nakon čega je napustio zemlju. Maradona je posjetio Brazil kako bi sudjelovao u humanitarnoj akciji koju je organizirao legendarni bivši brazilski reprezentativac Zico, koji je sada izbornik reprezentacije Japana.

Završivši blistavu nogometašku karijeru, Maradona je propao kao nogometni trener, imao je problema u privatnom životu i prepustio se užicima i drogi, koju je počeo konzumirati još kao nogometaš u Italiji. Od droge, koje se nekoliko puta pokušao osloboditi, umalo je preminuo. U Napulju je Maradona došao u kontakt s tamošnjim podzemljem, a mafijaši su – želeći iz Maradone izvlačiti novac – bili spremni svašta mu staviti na raspolaganje da mu se približe. Maradona je popustio čarima lagodnog života, prihvatio usluge mafijaških prostitutki, počeo konzumirati kokain. U nekoliko godina postao je teški ovisnik. Kako bi se održao u sportskoj formi, sve je češće posezao za dopingom, što za povećanje tjelesne snage, što za liječenje ozljeda. Pri rutinskom testu Maradoni je 1991. utvrđen doping pa je suspendiran na više od godinu dana. To je bio početak kraja njegove sportske karijere. Nekoliko se puta pokušavao vratiti na teren u Španjolskoj i Argentini, čak je 1994. trebao predvoditi argentinsku reprezentaciju na SP-u u SAD-u, ali mu je nakon prvih utakmica otkriven doping pa je suspendiran. Pristupio je 1996. ponovno svom starom klubu Boca Juniors, ali nije igrao mnogo ni za njega, jer je opet pao na doping testu. Zbog toga je prestao igrati i pokušao se baviti trenerskim poslom. Neumjereno se drogirao, oslabilo mu je srce, jako se udebljao.

U urugvajskom glavnom gradu Montevideu 2000. se predozirao kokainom i umalo umro od prvog teškog srčanog udara. Urugvajski liječnici su mu spasili život i savjetovali da se liječi od ovisnosti. Obećao je da će to učiniti, ali je izabrao za to neobično mjesto. Otputovao je na Kubu, gdje ga je Fidel Castro srdačno primio i omogućio mu besplatni tretman u centru za liječenje ovisnika. Na Kubi je proveo sljedeće godine i tek se početkom 2004. vratio u Buenos Aires. Bio je jedan od glavnih propagatora antiameričkih demonstracija koje su pripremane u povodu dolaska Busha u Mar del Platu početkom studenog. Maradona je doputovao posebnim vlakom koji su organizirali bolivijski protivnici globalizacije, na čelu s Evom Morelesom, vođom seljaka, koji je velik favorit skorašnjih izbora. U vlaku su bili i glazbenici Silvio Rodriguez i Manu Chao, te beogradski redatelj Emir Kusturica, koji o Maradoni snima dokumentarni film. "Ponosan sam što sam u vlaku koji se odriče ljudskog smeća kakvo je Bush", rekao je Maradona. Oduševljeno je pozdravljen na stadionu gdje se okupilo 10.000 antiglobalističkih demonstranata. Posebno su mu pljeskali kad je na bini zagrlio Chaveza i viknuo u mikrofon: "Argentina ima svoj ponos. Izbacimo Busha odavde!" Nakon što su saslušali govornike noseći velike transparente protiv Busha, SAD-a, te slike Che Guevare, Simona Bolivara i drugih latinskoameričkih revolucionara, okupljeni su krenuli u demonstracije prema kongresnom centru gdje se održavao Američki summit. Tada su se sukobili s policijom i buknuli su nasilje i vandalizam.

 

 

 

 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika