23.12.2005. / 13:01

Autor: Ante Pavić

UBOJSTVO

Trostrukom ubojici iz Petrinje 40 godina zatvora

Sisački Županijski sud osudio je Vlastimira Kihalića za trostruko ubojstvo na 40 godina zatvora. On je 21. ožujka hicima iz pištolja usmrtio je svoju suprugu Željku i njezine dvije prijateljice Vesnu Mokrović-Marinković i Nadu Kušan , koje su njegovu suprugu podupirale u namjeri da se rastane. Za svako pojedinačno teško ubojstvo iz bezobzirne osvete Vlastimir Kihalić dobio je 30-godišnju zatvorsku kaznu. Sutkinja Snježana Mrkoci odredila mu je tako jedinstvenu kaznu od 40 godina, s obvezom psihijatrijskog liječenja jer je ocijenjen opasnim za okolinu i sebe. Kao olakotne okolnosti Kihaliću su u obzir uzete zasluge u Domovinskome ratu, neosuđivanost, te da je djelo počinio smanjeno uračunjiv. No, otegotnim okolnostima sud je ocijenio posebnu bezobzirnost i okrutnost, te karakter egzekucije. Zbog osvete i zaštite vlastita ega posegnuo je za životima triju mladih žena iza kojih je ostalo šestero, većinom maloljetne djece. Svoj iskaz optuženik je počeo tvrdnjom da je njemu brak svetinja i da Bog mrzi rastave braka. Nadalje je u svojoj obrani ustvrdio da je suprugu ubio nakon što je čuo u glavi glas da treba s njom raspraviti nesuglasice, te da mu je glas nakon toga rekao da je ubio pogrešnu osobu i da treba ubiti dvije žene koje su mu uništile brak, ali da se ne sjeća dalje ničega. Rekao je i da sada vidi da je "napravio veliko zlo". To je bio njegov prvi iskaz od početka kaznenog postupka, jer se dosad branio šutnjom, a iznio ga je nakon što ga je neuropsihijatar proglasio raspravno sposobnim. Naime, Kihalić je u srijedu ustvrdio da je pokušao počiniti samoubojstvo i da nije sposoban za suđenje te je od sudskog vijeća zatražio liječnički pregled. Obrana je u završnoj riječi tvrdila kako u postupku nije utvrđeno potpuno činjenično stanje i da nisu obavljena dodatna psihijatrijska vještačenja, te stoga tražila prekvalifikaciju djela iz teških ubojstava iz bezobzirne osvete u ubojstvo na mah za suprugu te ubojstva za druge dvije žrtve. Žalbu obrane razmatrat će Vrhovni sud Repubike Hrvatske, a Kihaliću je do pravomoćnosti presude produljen pritvor.

Kihalić je, inače imao urednu dozvolu za nošenje oružja, usprkos tome što je bolovao od PTSP-a, a trojica policajaca udaljeni su s dužnosti zbog propusta vezanima uz ubojstva.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika