Objavljeno u Nacionalu br. 528, 2005-12-26

Autor: Nacionalova redakcija

NAORUŽANJE

Rusi će proizvesti helikoptere za MORH

  Na proljeće iduće godine u ruskoj tvornici helikoptera u Kazanu započet će  proizvodnja višenamjenskih helikoptera Mi-17 za potrebe Hrvatske vojske. Očekuje se da bi isporuka 12 helikoptera hrvatskom Ratnom zrakoplovstvu završila 2008. Radi se o prebijanju ruskog klirinškog duga prema Hrvatskoj koji ukupno iznosi 190 milijuna američkih dolara. Obzirom da je cijena Mi-17 za izvoz približno 4 milijuna dolara očekuje se da bi Rusija na taj način isplatila Hrvatskoj približno 50 milijuna američkih dolara. Sve do sad bilo je neizvjesno kad će početi proizvodnja helikoptera koju je sredinom ove godine s ruskim predsjednikom Putinom dogovorio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a najveći kamen spoticanja bila je Bosna i Hercegovina koja jedina od bivših jugoslavenskih republika nije potpisala dokument koji se odnosi na zaostala potraživanja nekadašnje SFRJ prema SSSR-u odnosno sada Rusiji kao nasljednici. Ukoliko BiH do konca ove godine ne potpiše takav dokument, novonastale države bivše Jugoslavije potpisat će aneks ugovora kojom će naplata klirinškog duga biti realizirana. Takvo što je prije nekoliko tjedana s Rusijom već dogovorila i Srbija. Hrvatska će dobiti potpuno novi modernizirani proizvod za razliku od doadašnje flote ruskih helikoptera u HV-u. Mi-17 se pored borbenih potreba može koristiti za transport vojnika, potrage i spasilačke misije, medicinske intervencije i tome slično. Tako je otklonjena mogućnost da se klirinški dug Rusije prebije nabavom višenamjenskih zrakoplova Beriev Be-200 protiv kojih je bila cjelokupna struka unutar Ratnog zrakoplovstva i vatrogastva, zbog njihova skupog održavanja te upitne sposobnosti gašenja požara na konfiguraciji hrvatskog terena u priobalju. Uz to, Beriev Be-200 nikada nije gasio požare u Hrvatskoj, nikada njime nisu upravljali hrvatski piloti i ne koristi ga niti jedna zemlja osim Rusije  U ruskoj tvornici helikoptera u Kazanu počet će se na proljeće proizvoditi višenamjenski helikopteri Mi-17 za potrebe Hrvatske vojske. Očekuje se da bi isporuka 12 helikoptera hrvatskom Ratnom zrakoplovstvu završila 2008. Riječ je o prebijanju ruskog klirinškog duga prema Hrvatskoj, koji iznosi 190 milijuna američkih dolara. S obzirom na to da je cijena Mi-17 za izvoz približno četiri milijuna dolara, očekuje se da bi Rusija na taj način isplatila Hrvatskoj približno 50 milijuna američkih dolara. Sve dosad bilo je neizvjesno kad će početi proizvodnja helikoptera o čemu se ove godine s ruskim predsjednikom Aleksandrom Putinom dogovorio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
  Najveći kamen spoticanja bila je Bosna i Hercegovina koja jedina od bivših jugoslavenskih republika nije potpisala dokument koji se odnosi na zaostala potraživanja negdašnje SFRJ prema SSSR-u, odnosno sada Rusiji kao nasljednici. Ako BiH do kraja ove godine ne potpiše takav dokument, novonastale države bivše Jugoslavije potpisat će aneks ugovora kojim će naplata klirinškog duga biti realizirana. Takvo što je prije nekoliko tjedana s Rusijom već dogovorila i Srbija.
  Hrvatska će dobiti potpuno novi modernizirani proizvod za razliku od dosadašnje flote ruskih helikoptera u HV-u. Osim za borbene potrebe, Mi-17 može se koristiti za transport vojnika, potrage i spasilačke misije, medicinske intervencije i tome slično. Tako je otklonjena mogućnost da se klirinški dug Rusije prebije nabavom višenamjenskih zrakoplova Beriev Be-200, protiv kojih je zbog njihova skupog održavanja te upitne sposobnosti gašenja požara na konfiguraciji hrvatskog terena u priobalju bila cjelokupna struka u sklopu Ratnog zrakoplovstva i vatrogastva. Uz to, Berievim Be-200 nikada se nije gasio požar u Hrvatskoj, nikada njime nisu upravljali hrvatski piloti i ne koristi ga niti jedna zemlja osim Rusije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika