29.12.2005. / 10:42

Autor: Hrvoje Perinić

MUČENJE ZATVORENIKA

Američki liječnici podvojeni trebaju li sudjelovati u mučenju zatvorenika

Među američkim zdravstvenim djelatnicima koji skrbe o mentalnom zdravlju postoje neslaganja po pitanju trebaju li sudjelovati davanjem savjeta pri ispitivanju zatvorenika. Nekoliko velikih američkih medicinskih udruga sastavlja nove etičke smjernice za svoje članstvo nakon izvješća da je američko vojno osoblje u pritvornom centru u zaljevu Guantanamo, na Kubi, dobilo savjete liječnika u vezi s načinima ispitivanja zatvorenika. Voice of America prenosi da su ti savjetodavci vojnim istražiteljima davali savjete kako da izazovu mentalnu iscrpljenost kod ispitanika pomoću uskraćivanja sna, izolacije, ponižavanja, te postavljanja pitanja na načine koji uzrokuju zastrašenost i fobičnost. Reagirajući na ta izvješća, Američka psihijatrijska udruga staviti će zabranu zabranjuju liječnicima da sudjeluju u vojnim ispitivanjima.

Dr. Steven Sharfstein predsjednik te udruge izrazio je zabrinutost: "Kao liječnike, brine nas da bi takav proces, takva situacija, koja nije voljna i po samoj svojoj prirodi je prisilna mogla bi vrlo lako skliznuti u svojevrsno 'etično bezakonje', gdje bi savjet istražiteljima mogao biti korišten protiv zatvorenika na način koji bi bio medicinski neetičan". I Američka medicinska udruga i Američka prisihijatrijska udruga zakazale su glasovanja na skupovima svojih članova tijekom slijedeće godine kako bi službeno bile usvojene nove etičke smjernice za liječnike i psihijatre koji rade za vojsku. No s time se ne slažu svi zdravstveni djelatnici, koji skrbe o mentalnom zdravlju.

 Tako primjerice dr. Stephen Behnke, direktor za etiku pri Američkoj udruzi psihologa, najveće udruge djelatnika na polju pružanja skrbi za mentalno zdravlje, koja broji oko 150 tisuća članova kaže da izvješća da su psiholozi koji ugovorno rade za vojsku bili uključeni u zlostavljanje pritvorenika nisu potvrđena. Behnke vjeruje da psiholozi imaju obvezu da sudjeluju u ispitivanju zatvorenika – naravno, na etičan način – ukoliko takvim sudjelovanjem mogu pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorista i drugih opasnih kriminalaca. A, što se tiče šireg pitanja trebaju li psiholozi uopće biti uključeni u vojna ispitivanja, dr. Behnke kaže da njegova udruga ima već dugo godina upute za takve slučajeve. "Više od 20 godina, stav Američke udruge psihologa po tom pitanju je vrlo jasan i nepopustljiv: za psihologa je neetično da sudjeluje u torturi ili bilo kojem drugom okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem tretmanu pod bilo kakvim okolnostima, u bilo koje vrijeme, i iz bilo kojeg razloga. Nema iznimaka", kaže Behnke.

Prijetnja ratom, izvanredno stanje na nacionalnoj razini, zakoni, propisi, niti naredbe ne mogu opravdati sudjelovanje psihologa u bilo kakvom takvom činu". Dr. Nancy Sherman, ekspert za vojnu etiku pri Sveučilištu Georgetown, u Washingtonu, ne slaže se s takvim mišljenjem. 'Stavljanje liječnika – pa i psihologa – u situaciju gdje mogu potencijalno naškoditi pojedincima ili prekršiti odredbe Ženevskih sporazuma o humanom tretmanu zatvorenika, moralno je neprihvatljivo,' kaže ona.

Pentagon je nedavno objavio da je zdravstveno osoblje koje radi za oružane snage 'dužno štititi fizičko i mentalno zdravlje pritvorenika i u svakom trenutku tretirati zatvorenike na human način'.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika