03.01.2006. / 10:49

Autor: Ante Pavić

RATNI ZLOČINI

Pokrenuta istraga protiv kapetana Dragana

Šibenski Županijski sud odredio je pritvor i provedbu istrage protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg po nadimku kapetan Dragan, zbog ratnih zločina protiv zarobljenika i civila. Vijest o određivanju pritvora i istrazi protiv kapetana Dragana Državno odvjetništvo objavilo je i na svojim internet stranicama, navodeći nadimak osumnjičenog te njegove inicijale i godinu rođenja. "Budući da osumnjičeni D. V. nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, pritvor mu je određen radi raspisivanja međunarodne tjeralice, jer se bez donošenja rješenja o pritvoru osumnjičenika ona ne može raspisati," ističu u Državnom odvjetništvu. Pokretanje istrage protiv kapetana Dragana zatražilo je šibensko Županijsko državno odvjetništvo, koje ga tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, kažu u Državnom odvjetništvu. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tijekom tog napada su, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar. Kaznene prijave protiv kapetana Dragana podnesene su pošto je u početku rujna list The Australian objavio priču o tom australskom Srbinu. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt tada je potvrdila da je kazneni progon protiv Vasiljkovića bio pokrenut i prije, ali da je obustavljen primjenom Zakona o općem oprostu 1997.
Po pisanju medija Vasiljković je 1994. bio pod istragom tadašnjega splitskog Vojnog državnog odvjetništva zbog podrivanja i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, ali je istraga obustavljena. Vasiljković je, nakon što je The Australian objavio da se u Australiji skriva navodni ratni zločinac, tužio taj list, te demantirao sve negativne napise o sebi. Nedugo nakon što je The Australian optužio Vasiljkovića, kapetan Dragan je otputovao u Srbiju, te je tamo potražio pomoć najviših državnih dužnosnika. No, u tome nije bio naročito uspješan. Naime, kapetan Dragan najavljivao je da će se susresti sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, ali do tog susreta ipak nije došlo, što su neki mediji protumačili kao jasan znak da službeni Beograd ne podržava Vasiljkovića.

Vezane vijesti

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Australski Federalni sud odbacio je u petak žalbu kojom je osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan", želio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika