04.01.2006. / 11:41

Autor: Andrej Arnerić

OTPAD

HUP: Trgovine nisu reciklažna dvorišta

Na konferenciji za novinare Hrvatska udruga poslodavca upozorila je javnost, ministarstvo zaštite okolišta, prostornog uređenja i graditeljstva, Sabor te Vladu Republike Hrvatske na ozbiljne i dugoročne posljedice uvođenja postojećeg Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu za hrvatsko gospodarstvo i građane Hrvatske. HUP je prikazao nužnost povećanja veleprodajnih i maloprodajnih cijena, objasnivši mišljenje da Pravilnik nije primjenjiv, niti je u skladu s hrvatskim zakonodavstvom te direktivama Europske unije o protoku robe i zbrinjavanja ambalažnog otpada. Pravilnik nalaže trgovinama većim od 200 m2 da se bave skupljanjem ambalaže, pretvarajući ih u reciklažna jdvorišta. To je izravno suprotno njihovoj temeljnoj djelatnosti opskrbe građanstva robom široke potrošnje tvrde iz HUP-a te traže ispitivanje ustavnosti ove odluke. Velika većina trgovina ne može osigurati primjenu Pravilnika zbog pomankanja prostora, a također ne mogu se osigurati sanitarni uvjeti kao i ostale odredbe Zakona o hrani koji jamče zdravstvenu ispravnost proizvoda. U HUP-u ističu kako radnici u trgovinama nisu obučeni za postupanje s otpadom, a niti su trgovine registrirane kao reciklažna dvorišta.

Podsjetimo u utorak je Koalicija građanskih civilnih inicijativa devet nevladinih udruga(Osječki zeleni, Društvo za kulturu i suživot s prirodom, Eko Kvarner, Presscentar za okoliš Hrvatske, Život-udruga za dobrobit životinja, Prijatelji životinja, Eko Oroslavje, Eko Omblići i Hrvatska udruga za zaštitu potrošača) priopćenjem pozvali građane da ne popuste trgovačkom otporu povratu ambalaže, jer su Zakon o otpadu i Pravilnik o ambalaži stupili na snagu. "Građani nisu proizvođači 13 milijuna tona otpada na godinu, nego su samo posljednji u lancu onih koji otpad proizvode i puštaju na tržište" stoji u priopćenju Osječkih zelenih, Društva za kulturu i suživot s prirodom, Eko Kvarnera, Presscentar za okoliš Hrvatske, Život-udruga za dobrobit životinja, Prijatelji životinja, Eko Oroslavje, Eko Omblići i Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Vezane vijesti

Plastične vrećice - vrh "otpadnog" brijega

Plastične vrećice - vrh "otpadnog" brijega

Svi se u Hrvatskoj slažu da odbačene plastične vrećice guše planetu, jedino se mišljenja sukobljavaju oko načina rješavanja toga problema u ovoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika