05.01.2006. / 16:09

Autor: Ante Pavić

KAMEN INGRAD

Vlada naložila prisilnu naplatu duga Kamen Ingrada

Vladin Ured za odnose s javnošću priopćio je u četvrtak  da je Ministarstvo financija dobilo nalog da od Kamen Ingrada prisilno naplati 34,2 milijuna kuna, što je obveza te tvrtke temeljem sudske nagodbe s kraja 2004. zbog ilegalnog vađenja sirovina iz EP Vetovo. Zahtjev za prisilnom naplatom Ministarstvu je 2. siječnja uputio Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, a temeljem zaključka Vladina Povjerenstva za imovinu. Kamen Ingrad svoje je obveze trebao podmiriti do 20. prosinca 2005., ali to nije učinio i nakon isteka roka obratio se Vladinu Povjerenstvu sa svojim prijedlozima kako podmiriti obveze. Povjerenstvo je ocijenilo da ti prijedlozi nisu prihvatljivi, navodi se u priopćenju Vlade vezano za situaciju u tvrtki Kamen Ingrad. Tijekom cijele prošle godine menadžment i vlasnici tvrtke Kamen Ingrada pokušavali su sklopiti ugovor s potencijalnim strateškim partnerom koji bi sanirao tvrtku te joj osigurao rast i razvoj, navodi Vlada, podsjećajući da je jedan od njenih strateških ciljeva očuvanje radnih mjesta. Kako su pregovori s potencijalnim strateškim partnerom bili su u tijeku, prisilna naplata, koja bi vjerojatno ugrozila pregovore i značila stečaj tvrtke, nije pokretana do krajnjeg roka iz Ugovora, ističe se u priopćenju, te navodi da je prijedlog za prisilnu naplatu Ministarstvu upućen 2. siječnja ove godine.

Požeški građevinski poduzetnik i dožupan Požeško-slavonske županije i predsjednik Uprave Kamen Ingrada Vlado Zec taj novac nije uplatio u državni proračun za ilegalno vađenje mineralne sirovine, sječu šuma i korištenje zemljišta. Državni inspektorat još je 2004. godine ilegalno izvađeni šljunak procijenio na 60 milijuna kuna, zbog čega je zapečatio njegova dva kamenoloma na Papuku. 2004. godine hrvatska Vlada sudski se nagodila sa Zecom o prepolavljanju toga duga na 34,1 milijun kuna, omogućivši mu da dug otplati u četiri rate. Zadnja rata je trebala je biti uplaćena prije šest dana. Nakon što ministarstvo financija obavijesti Državno odvjetništvo o nepodmirenom dugovanju, slijedi blokiranje računa, a ako i to nebude dovoljno bit će zaplijenjena imovina poduzeća Kamen Ingrad. Vlado Zec priznao je da nije platio dug, a prilično mekan odnos Vlade prema njegovoj tvrtki obrazlaže brigom za radnike i kooperante. Čak ne krije da je u politiku ušao isključivo zbog dobiti svoje tvrtke, a do sada je promijenio četiri političke stranke: SDP, HDZ, Nezavisnu listu te na kraju HSP. Politička situacija u Županiji nedavno se zaoštrila do tučnjave upravo zbog novčanih transakcija Vlade Zeca i Župana Ante Bagarića. Dug prema Županiji htio se zataškati i ove godine, ali je HSP-ovac Božidar Lujanac, nakon što nije naišao na podršku u stranci vezano za slučaj, vratio člansku iskaznicu ali je želio zadržati mjesto u županijskoj skupštini. No, HSP nije dijelio to mišljenje pa je Lujančev mandat dao drugom vijećniku. Prema nalazu državne revizije Županija je osudila Kamen Ingradu putem mjenica oko 13 milijuna kuna, a Kamen je te iste godine vratio svega 2 milijuna i 700 tisuća kuna.

Vezane vijesti

Nađena mrtva 75-godišnjakinja, sumnja se na ubojstvo

Nađena mrtva 75-godišnjakinja, sumnja se na ubojstvo

Tijelo 75-godišnje žene nađeno je jutros oko 7,30 sati u obiteljskoj kući u hodniku iza ulaznih vrata, u naselju Poloje na kućnom broju 45 kod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika