05.01.2006. / 14:12

Autor: Hrvoje Perinić

ISTRAŽIVANJE

Napozitivniji političar Stjepan Mesić, najnegativniji Ivo Sanader

Nacional je u posljednjem broju pisao o namještanju telefonske ankete Večernjeg lista od strane HDZ-ovog vodstva i Vladinog glasnogovornika Ratka Mačeka, u kojoj je Ivo Sanader proglašen osobom 2005. u Hrvatskoj

Prema istraživanju agencije Promocija plus, uhićenje Ante Gotovine, događaj je koji je obilježio politički život prosinca i cijele protekle godine, doveo do političkog jačanja HSP-a i slabljenja HDZ-a. Istraživanje Promocije plus provedeno je u prvim danima ove godine na uzorku od 1.300 ispitanika iz cijele zemlje.

Uhićenje Gotovine je top tema za 60% ispitanika, znatno više od svih drugih tema iz prosinca. Ovo je ujedno i tema s najvećim izborom mjesečnog događaja u cijeloj protekloj godini, ispred sporazuma o povratu imovine folksdojčerima i pojave ptičje gripe. Uhićenje Gotovine utjecalo je i na stranačke rejtinge. SDP se učvrstio na vrhu ljestvice s već vrlo vidljivom prednošću ispred HDZ-a. Naime, dok je SDP ostao na istoj razini kao i prije mjesec dana (26,9%), HDZ je otklizao s prošlomjesečnih 24,9% na ovomjesečnih 21,6%. Čini se da je većina HDZ-ovih "glasačkih prebjega" išla u smjeru HSP-a (povećanje za 1,2 postotna boda).

HSP je učvrstio svoju treću poziciju na ovomjesečnih 12,2% izborne podrške, što je za 4 indeksna boda više nego na početku prošle godine. U isto je vrijeme HNS, koji je sada na četvrtom mjestu sa 6,6% izbora, otklizao za 2,7 postotnih bodova od siječnja 2005. Slijede HSS s 5,2% podrške, HSU s 4% i HSLS s 2,9%. Na listi pozitivnih političara i dalje uvjerljivo vodi predsjednik Mesić, s izborom u 37,8% slučajeva (u odnosu na prošlomjesečnih 40,1%). Slijedi ga Ivo Sanader s 16,3% (5,8 postotnih bodova manje nego u listopadu kad su počeli pregovori o ulasku u EU). Na listi pozitivaca slijedi Anto Đapić koji je prvi put od parlamentarnih izbora u studenom 2003. ispred predsjednika SDP-a Ivice Račana. Osječkoga gradonačelnika bira 8,8% ispitanika (prije godinu dana 2%), dok Račan bilježi 8,5% (u odnosu na 9,5% iz siječnja 2005.). Slijede Đurđa Adlešić (6,1%), Radimir Čačić (4,1%) i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (3,4% izbora).

Na listi negativaca premijer Sanader je učvrstio svoju čelnu poziciju sa 27,7% izbora (prije godinu dana 10,4%), a slijede predsjednik Sabora Šeks s 16,2%, Račan s 8,8% slučajeva, te Đapić s 8,4%. I posljednji je mjesec označen blagim klizanjem podrške ulasku u EU. Nakon listopadskih 58,7%, najprije je podrška pala na 54,5%, da bi se ovaj mjesec klizanje podrške zaustavilo na 53,1%. I u ovom su slučaju dva događaja (sporazum s Austrijom i uhićenje Gotovine) utjecali na promjenu odnosa prema ulasku u EU. Politika Vlade Ive Sanadera bilježi potporu 29,7% ispitanika (od kojih 5,2% u potpunosti, a 24,5% uglavnom). Prije godinu dana rad Vlade je podržavalo 45,1% ispitanika (11,9% u potpunosti i 33,2% uglavnom). Prosječna ocjena rada Vlade je sa siječanjskih 2,92 pala na 2,59. Aktualni je premijer ipak i dalje najpoželjniji premijer za 21,1% ispitanika (prije mjesec dana 22,4%, a prije dva mjeseca 29,5%). Na drugom je mjestu Račan sa 17,3%, a treći Radimir Čačić sa 16,4% ispitanika, što je gotovo tri puta više od potpore koju ima njegov HNS. Na četvrtom je mjestu Đapić s 14% izbora (znatno bolje od početnih 4% u srpnju).

Podsjetimo, Nacional je u posljednjem broju pisao o namještanju telefonske ankete Večernjeg lista od strane HDZ-ovog vodstva i Vladinog glasnogovornika Ratka Mačeka, u kojoj je Ivo Sanader proglašen osobom 2005. u Hrvatskoj. Rezultati ankete objavljeni su u novogodišnjem dvobroju od 31. prosinca i prema njima za Sanadera je glasovalo 46,5 posto, drugi je Ante Gotovina s 30,5 posto, a treći Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, s 4,2 posto čitatelja koji su telefonirali organizatorima natjecanja. Da sve bude zanimljivije, najvećim negativcem u Hrvatskoj proglašen je predsjednik Republike Stipe Mesić, koga kao najgoreg Hrvata doživljava 36,6 posto, slijedi Denis Latin s 21,7 posto, dok je Sanader treći s 13,5 posto.
Čudan rezultat ima i objašnjenje, u ponedjeljak, 2. siječnja, član najužeg vodstva Hrvatske demokratske zajednice ispričao je za Nacional pozadinu priče. Kad su u vladajućoj stranci doznali za Večernjakovu anketu, pod Mačekovim vodstvom angažirane su brojne HDZ-ove podružnice čiji su članovi imali zadatak telefonirati i glasovati za Sanadera. Kako je, računajući i SMS-ove, glasovalo 26.836 osoba, od kojih gotovo polovica za predsjednika vlade, Maček je očito dobro obavio zadatak.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika