07.01.2006. / 10:47

Autor: Ante Pavić

RAZGRANIČENJE

Hrvatska uputila prosvjednu notu Sloveniji

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo je slovenskom veleposlanstvu prosvjednu notu protiv Uredbe o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u kojoj ističe kako Uredbu u potpunosti odbacuje smatrajući je neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom . "Uredba o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u izravnoj je suprotnosti s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora", naglašava se u noti i dodaje da je posve neprihvatljivo da slovenska strana takvom uredbom pokušava jednostrano prisvojiti sve vode u Savudrijskoj vali čije obale pripadaju dvjema državama, Hrvatskoj i Sloveniji, te da pokušava odrediti da se slovensko teritorijalno more proteže do hrvatskog kopna (Rta Savudrije). MVPEI ističe kako je u ta uredba u izravnoj suprotnosti sa zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata usvojenom na Brijunima, na sjednici hrvatske i slovenske vlade.

 Uredba je, konačno, protivna i međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, uključujući i načela na kojima počiva Europska unija. Stoga MVPEI utvrđuje da i ta odluka slovenske vlade potvrđuje političku opravdanost i pravnu utemeljenost prijedloga Vlade Republike Hrvatske upućenog Vladi Republike Slovenije o podnošenju spora oko razgraničenja državne granice na moru međunarodnom pravosudnom tijelu. U noti se završno iznosi kako je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija o svemu navedenome izvijestilo Europsku komisiju. Premijer Ivo Sanader ocijenio je uredbu slovenske vlade o određivanju područja ribolovnog mora ništavnom i zauzeo se da se pitanje razgraničenja riješi pred jednim od međunarodnih sudova. Naglasio je da razgraničenje i dalje ostaje na crti sredine u Savudrijskoj vali te da će svatko u hrvatskim teritorijalnim vodama i dalje morati poštivati hrvatske zakone. Ocijenio je i da "jednostrani potezi svjedoče samo o nervozi" te naglasio da će pred međunarodno pravosudno tijelo Hrvatska izići sa snažnim argumentima. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je primilo hrvatsku prosvjednu notu, te da je ona u fazi proučavanja. Istodobno je vladi i ministru vanjskih poslova stiglo nekoliko prijedloga oporbenih političara da ne zaoštravaju situaciju i da stupe u dijalog s hrvatskom vladom kako bi se pitanje granice na moru počelo rješavati. 

 

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika