Objavljeno u Nacionalu br. 530, 2006-01-09

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Atenine masline

Zahvalna zbog ukazane časti, božica Atena hitnu koplje na Akropolu i ono se na tlu pretvori u stablo masline. Isto je u Egiptu učinila Izida, a u Mezopotamiji strašna bludnica Ištarta

Veljko BarbieriVeljko BarbieriNježna ali snažna, silovita ali premudra, strasna ali nevina stajala je Atena Palada pred šepavim Hefestom, zgranuta i bijesna nakon što ju je snažni bog kovač pokušao silovati. Odgurnula ga je i bila spremna zadati strahovit udarac svojim kopljem, da on, zanesen, nije u žaru borbe i zagrljaja stao prosipati sjeme koje joj se cijedilo niz glatko stegno. Zgađena, otrgne komadić vune s runa na postelji i obriše obeščašćeno tijelo te baci smotuljak na zemlju. Ljepljiva vuna pogodi Geju, Majku Zemlju, koja je tu slučajno prolazila, i oplodi je.

Raspomamljena od ljutnje što će nositi Hefestovo dijete, ona se zakune da nikad neće preuzeti odgovornost za njegov odgoj, proklinjući i nevinu Atenu. "Vrlo dobro", odgovori Geji Palada, kojoj je otac Zeus upravo ispričao kako je Posejdon nagovorio Hefesta na bludni čin, prevarivši ga da mu se boginja već odavno želi podati. "Vrlo dobro", ponovi, "ja ću se brinuti o tom nedužnom stvoru, koji ni za što nije kriv. Kad je Geja rodila mališana, Atena ga sakri u košaricu i preda na čuvanje atenskom kralju Kerkopu. On je već osudio Posejdona zbog laži kojom je zaveo Hefesta i kao Zeusov sudac, umjesto bogu mora, Ateni dodijeli vladanje nad cijelom Atikom, a njen glavni grad nazove njezinim imenom Zahvalna zbog ukazane časti, božica hitnu svoje koplje na Akropolu i ono se, udarivši šiljkom o tlo, pretvori u stablo masline. Najplemenitije i najčednije među svim stablima. Isto je, kažu, u Egiptu učinila Izida, u Mezopotamiji strašna Ištarta.

Otad posvuda kuda kroče te božanske djevice, Ištar samo po imenu, bila je glasovita po razbludnosti, niče stablo bogova, proroka i Sina Božjega, od Atene, preko Noe, Abrahama do Krista i Muhameda. Zbog toga je nemoguće zamisliti povijest i civilizacijuEurope, posebno Sredozemlja, bez stabla koje je preuzelo čast mudre i nježne Atene, božice mudrosti i rata, kojoj je i Afrodita zavidjela na ljepoti i skladu snažnog tijela. U njezinu zlatnom, djevičanskom ulju, sjajnim plodovima i zelenosrebrnim krošnjama ogleda se čistoća našeg svijeta, štiteći nas od zla, bolesti i napasti, kao Atenu uzvišena čednost. Nijedno stablo nije uspjelo sačuvati toliko dostojanstva i nevinosti, kao da trajno žali zbog Paladine žrtve i ugašene strasti, kao maslina. Pa kad se zatekne u kuhinji skrivena u maslinovu ulju, maslinama ili nekom jelu pripremljenom s njima, svečanost i uzvišenost prelazi preko nepca na tijelo dok kušamo i udišemo blagi miris koji osjetilima govori da smo u izravnom dosluhu s Atenom. Pa nas ispunjava sućutna melankolija južnjaka koji nikada nisu uspjeli dotaknuti svoju nedodirljivu božicu. Izide, Ištarte, Afrodite i Perzefone, muze, nimfe i hetere, lutale su našim ložnicama od pamtivijeka. Pa ipak, jedna je postelja ostala prazna, jedan stol posvećen. Po njemu klize jela od svetih maslina, ponekad tek prepečenih, ponekad složenih u profinjenom nizu, milujući naša tijela Ateninom tugom. Neostvarenom strašću božice kojoj ni sva uzvišenost ni sva mudrost nije uspjela zatomiti bol užarena tijela. Tek na obzoru, za osobitih sumraka, vidi Atena u snovima svoje masline kako gore. Ali vatra im ne može ništa. Sjajnih plodova, krijeseći se poput uljanica, kidaju plamenom koji se razgara od masnoće njihovih plodova i skrivenog ulja pomazanja, nebo strasti i čednosti, parajući svod zapaljenim maslinama kao kometima, poput Paladinih ratnih sulica.


ZAPEČENI ZUBATAC S MASLINAMA

Očišćenog, posoljenog i popaprenog zubatca od 2 kg položite u namašćeni lim na posteljicu od 1 kg skuhane raštike i 1/2 kg skuhanih krumpira u koje ste umiješali 20 dag pečenih maslina. Kad riba i raštika uhvate kožicu, pospite ribanim tvrdim sirom i pustite da se zapeče i zazlati. Služite odmah.

MASLINE U MEDU

Oko 1 ½ kg crnih maslina obarite u vreloj vodi i procijedite. Pomiješajte ih s 1 ½ dl meda od kadulje, žlicom maslinova ulja, 5- 6 grančica ružmarina i malo posolite. Možete ih služiti nekoliko dana.

Vezane vijesti

Grčki neredi nakon samoubojstva umirovljenika

Grčki neredi nakon samoubojstva umirovljenika

Mnoštvo ljudi se okupilo sinoć na glavnom atenskom trgu Sintagma gdje je umirovljeni farmaceut Dimitris Christoulas izvršio samoubojstvo, izvještava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika