Objavljeno u Nacionalu br. 530, 2006-01-09

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Zapostavljeni Sturges

'Loš dan u Black Rocku' Johna Sturgesa majstorski je režiran film zanimljivog subteksta

Dean ŠošaDean ŠošaJohn Sturges jedan je od onih filmaša koji nisu imali sreće s kritikom, kako u doba kada su stvarali, tako ni poslije, sve do današnjih dana. Ni jedna revalorizacija nije pronašla bog zna što u opusu tvorca nekih od najpopularnijih hollywoodskih filmova 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća.

Sturges nije pretjerano zanimao ni neke od najozbiljnijih poklonika klasičnog Hollywooda, poput francuskih kritičara okupljenih oko Cahiers du cinéma ili njihova američkog "odvjetnika" i dandanas najvažnijeg tamošnjeg kritičara Andrewa Sarrisa. Jednom uspostavljene nepravde obično se nastavljaju u nedogled. Redatelj "Velikog bijega", "Sedmorice veličanstvenih", "Dana revolveraša", "Obračuna kod O.K. Corrala", "Posljednjeg vlaka ih Gun Hilla" i subverzivnoga ratnog akcića "Orao je sletio" nije se uspio ugurati u naš Filmski leksikon čiji su autori smatrali kako je važnije posvetiti natuknicu tipovima poput Santiaga Segure i Jakova Sedlara ili našim suvremenicima čije filmografije broje jedan-dva ozbiljna filma. Za razliku od primjerice Luhrmannova instant-filma "Moulin Rouge", natuknicu nije dobilo ni Sturgesovo remek-djelo "Loš dan u Black Rocku". DVD izdanje vjerojatno najboljeg Sturgesova filma odlična je prilika za malu revalorizaciju toga autora, osobito ako dodamo i to da su na televiziji nedavno prikazana dva slavna Sturgesova filma - "Veliki bijeg" i "Sedmorica veličanstvenih", a uskoro će i treći, "Dan revolveraša". Štoviše, ne tako davno, imali smo priliku vidjeti "Obračun kod O.K. Corrala", a na DVD-u su objavljeni "Posljednji vlak iz Gun Hilla" te, u sklopu DVD kolekcije Stevea McQueena, u čijoj je promociji Sturges odigrao ključnu ulogu, jedan njegov manje uspjeli film "Operacija Burma" (Never So Few).

"Loš dan u Black Rocku", čija se radnja odvija 1945., započinje dolaskom jednorukog stranca (Spencer Tracy) u minijaturno mjestašce u kojem se vlak nije zaustavio godinama. Žitelji Black Rocka njegov dolazak dočekuju sa strahom, mjesto očito krije neku tajnu. Jednoruki stranac zainteresiran je za pronalazak jednog Japanca koji je živio u blizini mjesta, no lokalni boss (Robert Ryan) nije baš najsretniji zbog strančeva dolaska te nastoji po svaku cijenu suzbiti njegovu znatiželju. "Loš dan u Black Rocku" briljantna je kombinacija dvaju žanrova. Prije svega, riječ je o trileru kakvog se ne bi postidio ni sam Hitchcock. Posežući za bogatom američkom tradicijom filmova i romana (npr. "Red Harvest" Dashiella Hammetta) o mjestima koja ispod površine kriju tajne i zločine, Sturges majstorski kreira klaustrofobičnu atmosferu, slijedeći krilaticu "manje je više". Osim toga, "Loš dan u Black Rocku" jedan je od najneobičnijih vesterna svih vremena. Iako vremenom radnje odstupa od klasične definicije vesterna, Sturgesov je film po mnogo čemu vestern klasične strukture, sličniji njegovu "Posljednjem vlaku iz Gun Hilla" nego bilo kojem filmu o američkoj poslijeratnoj svakodnevnici. "Loš dan u Black Rocku" propituje mogućnost preživljavanja ikonografije vesterna u suvremenom društvu mnogo uspjelije negoli kasniji tzv. antivesterni.

Majstorski napisan, snimljen i režiran film (Sturgesov uže režijski stil u audiokomentaru odlično analizira filmski povjesničar Dana Polan) zanimljiv je i zbog provokativnog idejnog podteksta: riječ je o jednom od prvih američkih filmova koji posredno govore o jezivom tretmanu koji su Amerikanci za vrijeme rata priredili domaćim Japancima. "Loš dan u Black Rocku" ne spada u one društveno angažirane filmove čiji autori poruke šalju poštom, no društvene i političke konotacije koje Sturges i njegovi scenaristi suptilno razvijaju u podtekstu zato djeluju još efektnije i univerzalnije. Žanrovski superioran i građanski hrabar film "Loš dan u Black Rocku" trebao je pogledati Vinko Brešan prije snimanja "Svjedoka": tobože reakcionarni hollywoodski zabavljač Sturges imao je hrabrosti deset godina nakon 1945. podsjetiti Amerikance što su to radili njihovim nesretnim Japancima, za razliku od nekih naših umjetnika koji će i za stotinu i deset godina snimati filmove u rukavicama.
Po mjerilima autorske kritike, Sturges je uistinu zanatlija, bez neke veće autorske konzistentnosti, podrazumijevamo li pod time tematski interes, stil ili općenito njegov postupak. U njegovim najboljim filmovima teško je pronaći nešto što bismo mogli okarakterizirati kao "Sturgesov svijet". Sturgesovim likovima zajednička je razočaranost u ljude i nepokolebljiva vjera u pravdu koju manifestiraju kroz akciju, no te su karakteristike toliko općenite da se na tome ne može graditi teza o nekom autorskom univerzumu.

To ipak više govori o ograničenosti "politike autora" negoli kvaliteti samog Sturgesa. Sturges uistinu nije redatelj kalibra Roberta Aldricha, Dona Siegela ili Sama Fullera, prvorazrednih američkih autora koji su kreativne vrhunce doživjeli u doba Sturgesovih najvećih financijskih uspjeha 50-ih i 60-ih godina, no desetak njegovih vrlo dobrih filmova, koliko god oni bili tematski ili stilski nekoherentni, više su nego dovoljan razlog da ga se smatra velikim redateljem i čim prije uvrsti u svaki imalo ozbiljniji filmski leksikon. To prije što njegovi najzreliji filmovi predstavljaju mnogo zanimljiviju sponu između klasičnog i novog Hollywooda od bilo kojeg filma Mikea Nicholsa, Dennisa Hoppera ili Arthura Penna.


ISSA
DVD
Bad Day at Black Rock, am. vestern, 1955.
R: John Sturges
GL: Spencer Tracy, Robert Ryan, Anne Francis, Walter Brennan, Lee Marvin, Ernest Borgnine

FILM: 5
DVD: 3

SONNY
DISCOVERY
DVD+VHS

Vojsci glumaca koji su stali iza kamere pridružio se 2002. i Coppolin nećak Nicolas Cage, režirajući dramu "Sonny". Cage je imao priliku učiti od velikih redatelja, nastupivši u filmovima Ridleyja Scotta ("Šibicari"), Johna Wooa ("Čovjek bez lica"), braće Coen ("Arizona Junior"), Davida Lyncha ("Divlji u srcu"), Martina Scorseseja ("Između života i smrti) i brojnih drugih majstora, no sudeći po njegovu redateljskom prvijencu, nije naučio mnogo. Pričica o neuspješnim pokušajima jedne muške prostitutke da napusti dobro uhodani obiteljski biznis kojim rukovodi amoralna majka nije bez svojih aduta, no Cageova je režija posve bezizražajna, a i čini se kako bi mu bilo pametnije da se umjesto za ozbiljnu dramu opredijelio za žanr crne komedije.
Sonny, am. drama, 2002.
R: Nicolas Cage
GL: James Franco, Mena Suvari, Brenda Blethyn, Harry Dean Stanton
FILM: 3
DVD: 1

MRAČNE VODE
BLITZ
DVD+VHS
Ugledni brazilski filmaš Walter Salles ("Glavni kolodvor", "Dnevnik Che Guevare") nije se nimalo proslavio američkom preradom japanskoga psihološkog trilera/horora "Zlo" Hidea Nakate ("Krug"). Ni japanski original nije bio bez mana, no kao kompenzaciju za pomalo banalno psihologiziranje i izostanak logike barem je nudio vrlo dobre prizore jeze. Za razliku od Nakatina "Zla", Sallesove "Mračne vode" osim sumanutog psihologiziranja karakterizira i rijetko viđena neuzbudljivost, pa bi film mogao biti jeziv eventualno onima koji su u posljednje vrijeme imali problema s vodoinstalaterima i ostalom majstorskom kastom. Jennifer Connelly odigrala je još jednu dobru ulogu, no njezina prisutnost ponajprije upućuje na to da se ta inače izbirljiva glumica zatekla u nekim novčanim problemima.
Dark Water, am. triler, 2005.
R: Walter Salles
GL: Jennifer Connelly, Tim Roth, John C. Reilly, Ariel Gade, Dougray Scott
FILM: 1
DVD: 2

TOOTSIE
BLITZ
DVD
Romantična komedija "Tootsie" jedan je u nizu precijenjenih filmova Sidneyja Pollacka ("Konje ubijaju, zar ne?", "Moja Afrika", "Jeremiah Johnson"), povremeno zanimljivog veterana ("Tri Kondorova dana") koji je nedostatak redateljskog talenta redovito kompenzirao skrivanjem iza velikih tema i poruka. "Tootsie" je tipično Pollackovo djelce, umjereno zabavna, ali tromo režirana komedija lišena pravog osjećaja za ritam i geg koja, međutim, pokušava reći velike stvari o muško-ženskim odnosima. U dosezanju velikih istina, Pollack kao i uvijek preskače neke elementarne stvari pa je Hoffmanov muškarac koji glumeći ženu otkriva samoga sebe zapravo prilično plošno i jeftino profiliran lik a njegova romansa s kolegicom prazna i dosadna.
Tootsie, am. romant. komedija, 1982.
R: Sidney Pollack
GL: Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Charles Durning, Bill Murray
FILM: 3
DVD: 2


OSTALI NOVITETI

CHUCKY POSTAJE TATA - DISCOVERY
KLJUČ TAJNI - BLITZ
NEBESKE VISINE - UCD
ANTHONY ZIMMER - UCD
VRAŽJI PLIJEN - VTI

Vezane vijesti

Obama, Clinton i McCain u mrtvoj trci

Demokrati Barack Obama i Hillary Clinton bili bi statistički izjednačeni u ogledu s republikancem Johnom McCainom na predsjedničkim izborima u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika