Objavljeno u Nacionalu br. 530, 2006-01-09

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

'HDZ-ova prijava je potpuno besmislena'

Sukobi u Velikoj Gorici između HDZ-a i SDP-a ne jenjavaju

Sukob velikogoričkih političara zbog prodaje jedne livade trgovačkom lancu Billa već dvije godine traje nesmiljenom žestinom, a uz razmjenu teških riječi, čini se da će priča imati i sudski epilog. Naime, u srijedu, 4. siječnja, Klub vijećnika lokalnog HDZ-a podnio je Općinskom državnom odvjetništvu zahtjev za pokretanje kaznenog postupka protiv velikogoričkoga gradonačelnika Tonina Picule. Sukob oko livade u središtu Velike Gorice nastao je početkom 2004., kad je Poglavarstvo grada, tada u rukama HDZ-a, odlučilo prodati atraktivnu lokaciju.

Međutim, ubrzo su nekadašnji vlasnici dijelova tog zemljišta, koje im je eksproprirano još 1974. godine, tražili povrat vlasništva. Unatoč tomu, Grad je proveo javni natječaj čiji je rezultat bio da je zemljište prodano trgovačkom lancu Billa za 31 milijun kuna, a predstavnici lokalne oporbe, predvođeni SDP-om, snažno su napadali velikogorički HDZ za sumnjivu kupoprodaju zemljišta. Na lokalnim izborima 2005. HDZ je izgubio vlast u gradu, a u međuvremenu je Ministarstvo pravosuđa odbilo zahtjeve bivših vlasnika. Premda je zemljište Billi prodala HDZ-ova vlast u Velikoj Gorici, SDP je naslijedio probleme vezane uz tu kupoprodaju, među ostalim, i zahtjev Bille za odštetom zbog propuštene dobiti u iznosu od osam milijuna kuna, jer je ta tvrtka još 2004. uredno uplatila 31 milijun kuna u gradski proračun Velike Gorice, a svoj trgovački centar još do danas nije izgradila.

Tako je prije mjesec dana gradonačelnik Tonino Picula na sjednici gradskog poglavarstva predložio donošenje zaključka o sporazumu između Grada i Bille, prema kojem bi Velika Gorica namirila Billu oslobađanjem od komunalnih doprinosa i naknada u iznosu od četiri milijuna kuna. Na to je ubrzo reagirao velikogorički HDZ, optuživši Piculu za "pljačkanje proračunskog novca" i tvrdeći da su odštetni zahtjevi Bille potpuno neosnovani jer je sukladno ugovoru koji je sklopilo tadašnje HDZ-ovo poglavarstvo, Billa bez problema mogla graditi na spornom zemljištu. Lokalni HDZ nije stao samo na riječima nego je prošlog tjedna podnio kaznenu prijavu protiv Tonina Picule zbog zloporabe položaja i ovlasti, što je Picula za Nacional prokomentirao riječima: "To nije optužni, nego otužni prijedlog. Velikogorički HDZ očito je izgubio kompas i ne razumiju da ja samo pokušavam sanirati njihove pogreške, jer su za vrijeme svoje vladavine prodavali zemljište čiji papiri u tom trenutku nisu bili sasvim čisti." I dok međusobne optužbe velikogoričkog HDZ-a i SDP-a ne jenjavaju, trgovački lanac Billa čeka na rješenje cijelog slučaja: "Čekamo sa strane dok ne završe njihovi politički sukobi, pa da napokon počnemo graditi", rekli su neslužbeno u Billi.

Vezane vijesti

Neuvjerljivi Tonino Picula

Neuvjerljivi Tonino Picula

Vesna Škare-Ožbolt i Tonino Picula prošlog su tjedna sazvali konferenciju za novinare ne bi li demantirali tvrdnje iz kolumne Ive Pukanića objavljene… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika