Objavljeno u Nacionalu br. 530, 2006-01-09

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

Pet godina sporenja za 15 dana zatvora

Sutkinja u Sinju Nacionalovu novinaru dosudila zatvorsku kaznu

Pravosudnu farsu na Općinskom sudu u Sinju, koja je počela prije pet godina kada je početkom 2001. zbog razotkrivanja umješanosti obavještajnih službi, carine i policije u krijumčarenje džipovima načelnik pogranične policije PU splitske Tihomir Maras tužio Nacional i novinara Željka Rogošića, ovih je dana zaključio Županijski sud u Splitu. Od samog početka sudskog procesa bilo je jasno da načelnik policije Maras ne može izgubiti na domaćem terenu u Sinju. Tako je u srpnju 2004. sudac Općinskog suda u Sinju Ante Mandac, unatoč procesnim pogreškama, osudio Željka Rogošića na novčanu kaznu od 16.800 kuna.

Tu je presudu Županijski sud u rujnu iste godine ukinuo i vratio prvostupanjskom sudu na ponovno razmatranje. Kako bi osuđujućom presudom okončala maratonski postupak protiv Rogošića, hitno je s rodiljnog dopusta u Općinski sud vraćena sutkinja Jagoda Matić, jer je samo proglašenje novinara krivim za klevetu put za daljnju naplatu visoke naknade za navodnu štetu koju Maras, kod istog suda i iste sutkinje, potražuje od izdavača Nacionala. Rogošiću je zbog dvaju članaka objavljenih u Nacionalu u studenome i prosincu 2000. ("Šefovi HIS-a okoristili se tajnom operacijom nabave jeepova za agente CIA-e u BiH"), ne obazirući se mnogo na iskaze svjedoka i predočene dokaze, sutkinja Općinskog suda u Sinju Jagoda Matić, zbog kaznenog djela klevete putem tiska (čl. 199 i 200. KZ), u studenome 2004. izrekla novčanu kaznu od 8490 kuna. Na žalbu da presuda nije donesena u skladu sa ZKP-om, Županijski sud se nije htio osvrtati, ali ju je dijelom uvažio jer je predmet djelomično dospio u zastaru. Budući da je prijetila opasnost da predmet padne u zastaru, predsjednik Općinskog suda u Sinju Luka Grgat posljednjeg dana žalbenog roka po kuriru je otpremio spis u Split, gdje je već čekao spreman sudac Županijskog suda Zoran Matulović i odmah potvrdio osuđujuću presudu za klevetu.

Rogošiću je novčana kazna smanjena na 4245 kuna. Državni odvjetnik Mladen Bajić u ožujku 2005. nije htio prihvatiti navode obrane sadržane u Zahtjevu za zaštitu zakonitosti. Županijski sud u Splitu ovih je dana preinačio Rješenje Općinskog suda u Sinju iz rujna 2005., kojim je novinaru Nacionala, umjesto plaćanja novčane kazne od 4245 kuna, određena zamjenska zatvorska kazna u trajanju od 15 dana, umjesto 30 dana zatvora, koliko mu je svojim Rješenjem predsjednik Općinskog suda u Sinju htio odrediti. Potpuno neodrživa presuda za nepostojeće kazneno djelo klevete policajca Marasa imala je za cilj samo stvoriti uvjete za naplatu štete od izdavača. Iako je Rogošić spreman na izvršavanje zatvorske kazne, sigurno će poslušati savjet odvjetnika da se pravomoćna presuda hrvatskih sudova, bila ona i ovako sramotna, mora poštivati i platiti novčana kazna. O cijelom slučaju obaviješteni su HND i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je izrazila nezadovoljstvo takvom presudom i najavila da će na istom radnom sastanku okupiti sve novinare koji su osuđeni zbog klevete i suce koji su te presude izrekli.

Vezane vijesti

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpunom je rasulu. Zbog čestih kvarova i nedostatka pričuvnih dijelova za zrakoplove i helikoptere trenutačno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika