11.01.2006. / 15:30

Autor: Hrvoje Perinić

EU PORUKE

Europska unija se neće miješati u hrvatsko - slovenski granični spor

"Europska unija se neće izravno miješati u spor Hrvatske i Slovenije oko graničnih pitanja, ali postoji mogućnost posredovanja pružanjem dobrih usluga preko povjerenika za sigurnost Javiera Solane", izjavio je u srijedu u slovenskom parlamentu austrijski veleposlanik u Ljubljani Valentin Inzko. Austrijski veleposlanik je to izjavio prilikom predstavljanja prioriteta Austrije pri predsjedavanju Europskom unijom članovima Odbora za vanjsku politiku te u nastavku odgovarao na pitanja uključujući i pitanje o granici između Slovenije i Hrvatske. Inzko je tom prilikom izrazio uvjerenost da će Hrvatska i Slovenija postići bilateralni dogovor te da se EU neće izravno miješati. Ambasador Inzko, koruški Slovenac i austrijski diplomat s najduljim stažom službovanja u zemljama jugoistočne Europe, rekao je također da Austrija u vrijeme svog predsjedanja računa i na stručno znanje i partnerstvo Slovenije kad je riječ o državama zapadnog Balkana.
Naglasio je da će zapadni, odnosno "europski Balkan" biti jedan od prioriteta austrijskog predsjedanja Unijom, pri čemu Unija, kako je rekao, za svaku od tih zemalja ima individualni mehanizam. On je izbjegao odgovor na pitanje može li u ovoj godini još neka od država u regiji dobiti status zemlje-kandidata.
Inzko je naglasio da je prošla godina za regiju bila važna i da je Hrvatska s kojom su otvoreni pregovori "otišla najdalje" i približavanju EU. Sjednici vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta bio je nazočan i britanski veleposlanik Tim Simmons koji je zahvalio Sloveniji na pomoći tijekom britanskog predsjedanja Unijom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika