Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

Autor: Stanko Borić

PRILOG BANKA SPECIJAL

Boom burzovnog tržišta u Hrvatskoj

REDOVITI PROMET ove je godine porastao 37 posto na Zagrebačkoj i čak 50 posto na Varaždinskoj burzi, dok je promet dionicama skočio rekordnih 72 posto u odnosu na prošlu godinu

GLASNOGOVORNIK ZAGREBAČKE BURZE Željko Kardum smatra da je 2005. bila iznimno važna za razvoj tržišta u RHGLASNOGOVORNIK ZAGREBAČKE BURZE Željko Kardum smatra da je 2005. bila iznimno važna za razvoj tržišta u RHBurzovno tržište u Hrvatskoj ove je godine doživjelo pravu eksploziju. Prema ostvarenom prometu, to je bila najbolja godina u povijesti Zagrebačke burze, na kojoj je promet dionicama porastao čak 72 posto u odnosu na prošlu godinu. Redoviti promet porastao je 37 posto u odnosu na prethodnu godinu, ukupni je promet veći 30 posto, dok je CROBEX, službeni burzovni indeks Zagrebačke burze i glavni pokazatelj kretanja najlikvidnijih hrvatskih dionica narastao gotovo 30 posto od početka godine.

"Bila je ovo iznimno važna godina za razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj, i to ne samo zbog golemog porasta prometa i likvidnosti tržišta nego i radi uvrštenja velikog broja vrijednosnih papira koji omogućuju kvalitetniju disperziju portfelja, odnosno ulaganja. Uvršteno je ukupno 25 vrijednosnih papira, od čega šest na Službeno tržište koje je najtransparentnije tržište i kao takvo osobito zanimljivo mirovinskim fondovima koji mogu u njega investirati. Zagrebačka burza bila je aktivna i na međunardodnom planu kroz suradnju s Federacijom euroazijskih burzi. Osobito bih istaknuo i potpisivanje 'Memoranduma o razumijevanju i suradnji' s Bečkom burzom, koja je jedna od najvećih burzi u Srednjoj Europi, a kojemu je svrha bliža i intenzivnija suradnja u područjima kreiranja i uvođenja novih financijskih proizvoda, harmonizaciji standarda izvještavanja, razmjeni iskustava i usklađivanja procedura nadzora, ali i postupaka uvrštenja i zajedničke regionalne promocije obaju tržišta kapitala", rekao je Željko Kardum, glasnogovornik Zagrebačke burze koja je jedna od većih burzi u Jugoistočnoj Europi, s tržišnom kapitalizacijom nešto većom od Ljubljanske i nešto manjom od Bukureštanske burze. Tržišna kapitalizacija Zagrebačke burze samo u dionicama iznosi više od 10,8 milijardi eura, a prosječni dnevni promet ostvaren preko trgovinskog sustava burze bio je 5,4 milijuna eura.

I za Varaždinsku burzu protekla je godina bila u znaku nekoliko burzovnih rekorda. Redoviti je promet Varaždinske burze
 više od dvije milijarde kuna prometa više od 50% premašio rezultat iz 2004. godine, a indeks Varaždinske burze VIN u listopadu je postavio novu najvišu vrijednost od uvođenja 2052,4 boda. Najtrgovaniji i dalje ostaju Ericsson Nikola Tesla te bivši PIF-ovi od kojih su ponajviše trgovani Dom i SN Holding. Najtrgovanija dionica, Ericsson Nikola Tesla, primjerice vrijedi gotovo 30% više nego početkom godine, unatoč korekciji sredinom godine. "Nastavljamo s ranije započetim pripremama za dvije vrste novih usluga. Riječ je o uslugama temeljenim na modernim tehnologijama koje će investitorima i članovima olakšati praćenje i rad s vrijednosnicama. Ujedno ispitujemo mogućnosti uvođenja novih vrijednosnih papira, s ciljem obogaćivanja ponude domaćeg tržišta kapitala", rekla je o planovima za iduću godinu direktorica Varaždinske burze Melita Marčeta, koja očekuje daljnji rast tržišta. "Očekuje se da će i Kodeks korporacijskog upravljanja, koji je u pripremi i za što je nositelj projekta Komisija za vrijednosne papire, pridonijeti poboljšanju investicijske klime.

Uz listopadski početak pregovora, odnosno stabilnije političke okolnosti, i uz nastavak očuvanja makroekonomske stabilnosti, u tim područjima ne očekuju se bitni razlozi drastičnim izmjenama trgovinskih trendova. Kao osobit događaj iduće godine i poticaj investitorima očekuje se uvrštenje dionica Ine i početak burzovnog trgovanja istima", rekla je Melita Marčeta.

Vezane vijesti

Nekretnine na kvadrat

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha prvog specijaliziranog CD kataloga i vodiča "Nekretnine i interijeri", tjednik Nacional, u suradnji s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika