Objavljeno u Nacionalu br. 531, 2006-01-16

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Perad iz pepela

Kokoši, patke, guske i bisernice, plamenci i paunovi, skupljeni sa sve četiri strane svijeta, dizali su veliku graju navješćujući smrtnicima i besmrtnicima da se Velhanos probudio

Veljko BarbieriVeljko BarbieriStrašan je ratni pijetao iz kineskih mitova, još su strašniji indijski kokoti, ali njima uz bok sasvim je sigurno pijetao koji je pratio mladog Zeusa na Kreti i kukurijekom navješćivao buđenje dana, nakon što je ispratio duše umrlih u podzemni svijet. I baš u tom svijetu tmine i sjena prepričava se čudna priča.

Davno prije negoli je Geja, Majka Zemlja, u tajnosti rodila olimpskog vrhovnika, slavnim je otokom Kretom vladao silni Velhanos, gospodar mora i kopna. I dok je kročio svojim otočnim posjedima, pratilo ga je mnoštvo peradi, predvođene moćnim pijetlom kojeg će tek poslije naslijediti Zeus.

Kokoši, patke, guske i bisernice, plamenci i paunovi, skupljeni sa sve četiri strane svijeta, dizali su veliku graju navješćujući smrtnicima i besmrtnicima da se Velhanos probudio i da će nakon obilnog doručka zasjesti na prijestolje od zlatnog perja i početi opet, kao i svakog dana, krojiti sudbinu svog svijeta. Pa kad bi se bog najeo uglavnom pečene piletine ili još češće pačjih prsiju, zasjeo bi u svojoj prijestolnoj dvorani, a podanici su, padajući ničice pred svojim gospodarom, tražili od njega svakojake savjete i presude po kojima se tog dana imao ravnati njihov život. A Velhanos je strpljivo saslušao i, ako mu se činilo umjesnim, ispunio bi svaku razumnu želju.Potom bi onako strog i pravedan, kakvi su i bili ti prvi bogovi, izricao presude, koje su se možda ponekad činile prestroge, ali nikad nepravedne.

Jednog jutra neki se čovjek prostre pred vladarovim prijestoljem, jaučući i ridajući, sav prestravljen. "Što si to učinio, jadni pobro, kad se ovako treseš i ridaš?", upita ga Velhanos. "Veliki božanski gospodaru, jutros sam u štalici zaklao junicu, a da nisam ni pogledao je li izišao sunčani Titan Hiperion, niti sam osluhnuo je li se već oglasio tvoj pijetao. Bojim se da će me nebeski vladar spržiti, jer junice su njegove štićenice i ne dopušta da se diraju prije negoli se on sam ne probudi i ne odobri njihovo žrtvovanje." Budući da se radilo o teškom grijehu koji je mogao razbjesniti inače vedrog Hiperiona, Velhanos se zamisli, a nakon premišljanja zapita nevoljnika: "Jesi li barem ocu Suncu prinio žrtvu?" "Jesam, svemogući gospodaru, ali nije pomoglo, umirem od straha da će me strašno kazniti zbog moje nepromišljenosti. Spasi me ti koji vladaš i upravljaš svima." Pa opet stane naricati i ridati. Sada se i Velhanos uznemiri, svjestan da može malo učiniti jer je Sunce bilo izvan njegovih ovlasti, i obrati se samom Hiperionu. "Sunčani Titane, učini mi uslugu i poštedi ovog jadu koji te uvrijedio." Nije izgovorio ni pola rečenice, kad silno bljesnu s neba, a sunce odgovori svojim plamenim jezicima: "Ne petljaj se u stvari o kojima ne možeš suditi, a ovog nesretnika prepusti meni." Razljuti se na tu bezobraštinu silni Velhanos. Hitnu munju koja se zabije u zaklanu junicu i ispeče je u taj čas.

"Kad nisi za dogovor, okušaj moju snagu kako ću ja kušati tvoju junicu!" I naredi da pečenje odmah iznesu za njegov stol. Ali ni Hiperion nije ostao dužan. Plamenim je jezicima nasrnuo na Velhanosovu pratnju i zamirisalo je po pečenoj peradi koju je Titan spržio na žaru i pepelu, tako da je bilo pečenja za tisuće gladnih. Pa se uto oba boga odobrovolje i pomirljivo sjednu za stol uživajući u pečenim biserkama, kokicama, guskama, patkama i junici onog jadnog pobre koji bi, budući da su gospodari svijeta zaboravili na njega, čak uspio dohvatiti koji zalogaj da mu glavu kljunom ne probuši Velhanosov strašni pijetao koji je jedini preživio sudbinu svoje pernate družine i odmah mu prenese dušu u podzemni svijet. Tek da se i ondje zna kako se na Kreti poštuje volja bogova.


NADJEVENA BISERKA NA RAŽNJU

Biserku od 3 kg dobro posolite i popaprite, napunite je nadjevom od 15 dag jetrica, 10 dak slanine, 5 dag u mlijeko namočenog bijelog kruha i 5 dag grožđica, koje ste prethodno zažutili na masnoći i umijesili u smjesu. Podvežite, nabijte na ražanj i pecite nad žarom 2 sata. Možete ispeći i u pećnici.

PEČENA KOKOŠJA PRSA S POVRĆEM

U namašćenu okruglu posudu za pečenje složite 1 kg krumpira, ½ kg kolutova tikvice, 2 rajčice i 3 kapule, uz 5 režnjeva češnjaka i par grančica ružmarina. Na to položite troja prsa mladih kokoši u koja ste naboli 3 režnja češnjaka i 5 dag pršuta. Sve posolite i popaprite pa pecite ispod peke ili u pećnici oko 1 sat.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika