17.01.2006. / 12:54

Autor: Nacionalova redakcija

POMILOVANJE

Predsjednik Mesić pomilovao pripadnika srpskih paravojnih postrojbi

Odlukom predsjednika Republike Stjepana Mesića smanjena je zatvorska kazna pripadniku srpskih paravojnih postrojbi Zdravku Jovanoviću od šest godina za šest mjeseci za ratni zločin protiv civilnog pučanstva. Osječki Županijski sud Jovanovića je u svibnju 2003. osudio za  psihičko i fizičko zlostavljanje baranjskih Hrvata prilikom tada izvršenih uhićenja. Optužnica navodi da je Jovanović   krajem studenog 1991. sudjelovao u uhićenju Tadije Jakšića, kojemu je prijetio ubojstvom. Također je, prema optužnici, priveo na ispitivanje i Ivana Svalinu te ga pritom pretukao, a zatim mu nožem izrezao uho. Predsjednikovu odluku o pomilovanju komentirao je za portal index.hr predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski: «Nema sumnje da je tu sve napravljeno po zakonu, radi se o ostatku shvaćanja klasičnog šefa države kao nekog tko dijeli milost».

Puhovski nije želio komentirati konkretan slučaj Zdravka Jovanovića, ali se nada da se i u ovom slučaju, kao i u nekim dosadašnjim, «željela ispraviti nepravda nanesena osuđivanjem nekoga u odsutnosti». Njegov komentar na činjenicu da predsjednik države nije obvezan dati obrazloženje svoje odluke glasi: «Postoji obveza odgovornosti institucije predsjednika države, koji bi ipak trebao javnosti dati do znanja zbog čega je ta odluka donesena.»

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika