Objavljeno u Nacionalu br. 531, 2006-01-16

Autor: Nacionalova redakcija

AKTIVIZAM

Pamela Anderson zaštitnica kokoši

  Poznata američka televizijska glumica Pamela Anderson postala je u posljednje doba jedna od najvećih američkih zagovornica životinjskih prava, velika aktivistica organizacije "Narod za etičko ponašanje prema životinjama" - PETA, te glavna glasnogovornica te organizacije kada je riječ o pravima kokoši. Ona se izuzetno aktivirala na organiziranju prosvjeda bilo gdje zamijeti da se masovno maltretiraju kokoši, čega ima posebno mnogo u peradarskoj industriji.
  Posebnu ofenzivu pokrenula protiv kompanije "Kentucky Fried Chicken", koja posjeduje diljem SAD-a i svijeta veliki broj restorana brze hrane, gdje se može konzumirati samo pileće meso. Ona tvrdi da se pilići na farmama te kompanije uzgajaju u nehumanim uvjetima, da im se daje hrana koja ih brzo deblja, posebno kokošja prsa, pa kokoši postaju zbog velikih prsa toliko teške da ih noge ne mogu držati. Potom se ubijaju na brutalan način, a njihovo meso daje u preradu. Ona posebno ukazuje na loše uvjete na farmama te kompanije u zemljama u razvoju, te je napala metode uzgoja na farmama te kompanije u Vijetnamu.
  Ovih je dana zatražila da se iz zgrade kongresa američke savezne države Kentucky izbaci bista osnivača kompanije "Kentucky Fried Chicken" pukovnika Harlanda Sandersa. Sandersov lik je zaštitni znak kompanije, a njegova bista postavljena je u zgradu Kongresa jer se on u Kentuckyju smatra velikom ličnošću, budući da je ne samo osnovao kompaniju koja je svijetom proširila ime Kentuckyja, nego je bio i veliki humanitarac. Pamale Anderson je uvjerenja da je on prvenstveno mučitelj životinja, te da zbog onoga što je radio kokošima njegova bista ne bi smjela biti u zgradi Kongresa Kentuckyja.    

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika