18.01.2006. / 10:57

Autor: Nacionalova redakcija

DISKRIMINACIJA

Upitnik za njemačko državljanstvo: «Treba li u kući držati ženu da ne osramoti obitelj?»

CDU-ov ministar za integraciju tvrdi da niti Papa ne bi dobio državljanstvo da je morao ispunjavati ovaj upitnik

Sve osobe iz 57 zemalja Islamske konferencije koje zatraže državljanstvo u njemačkoj pokrajini Baden – Württemberg, od početka 2006. godine   morat će ispuniti kontroverzni upitnik od 30 pitanja. Cilj upitnika je, kako kažu lokalne vlasti, ispitati podudarnost stavova useljenika s njemačkim ustavom i demokratskim načelima. Pitanja poput «Treba li u kući držati ženu da ne osramoti obitelj?» ili «Što ćete učiniti ako vam sin prizna da je homoseksualac?» digla su veliku prašinu, a njemačka javnost se pita je li riječ o diskriminaciji ili predizbornoj borbi demokršćanske vlade.

Predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj, Nadeem Elyas, koji predstavlja zajednicu od 3 milijuna njemačkih muslimana, smatra da upitnik «zorno prikazuje s koliko velikim nepovjerenjem društvo prilazi muslimanima». Čvrsto vjeruje da je stav o homoseksualnosti osobna stvar svakog pojedinca dokle god se u tom smislu poštuje zakon. Sa Elyasom se slaže i Herta Däubler – Gmelin, čelnica povjerenstva Bundestaga za ljudska prava. Prema njezinim riječima netolerancija prema homoseksualnosti ili obiteljsko nasilje nisu «rezervirani» za muslimane i ostale useljenike nego predstavljaju i njemački problem. Stoga kaže: »Ovdje se pametna ideja, da se strancima približe vrijednosti naše republike, diskriminatorno primjenjuje na jednu skupinu».

Neslaganja postoje i unutar demokršćanske Unije (CDU/CSU) iz koje je upitnik proizašao. Dok njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schäuble opravdava kontroverzni upitnik, CDU-ova povjerenica za integraciju Maria Böhmer i Armin Laschet, CDU-ov ministar integracije u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji slažu se da upitnik nema smisla te da je diskriminacija ispitivati samo muslimane. Svoju tvrdnju Lachet zaključuje riječima: «Da je morao ispunjavati ovaj upitnik, u Baden – Württembergu državljanstvo ne bi dobio ni Papa.»

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika