20.01.2006. / 16:21

Autor: Tina Zlatar, Miljenka Čogelja

ZDRAVSTVO

Preminulu Dragicu Ivankić operirali neiskusni liječnici

Četiri godine nakon što su prilikom poroda tragično preminuli Dragica Ivankić i njezino dijete, u medijima je najavljeno odbacivanje optužnice protiv dr. Asima Kurjaka te proširenje na preostala tri doktora koji su vršili porođaj. Nacional je tim povodom razgovarao sa nadstojnikom odjela bonice Sv. Duh, dr. Klobučarom o tome tko je odgovoran za događaje te večeri koji su doveli do smrti rodilje, kao i za navodno zataškavanje dokumenta o tom porođaju. Klobučar je optužio Kurjaka da je falsificirao dokumente o porođaju, na što je Kurjak odgovorio da je Klobučar to izjavio kako bi si olakšao reizbor u bolnici. Klobučar je u petak to komentirao za Nacional: "Dr. Kurjak voli izmišljati pa je vjerojatno i to izmislio. Dokumente vezane uz majku i dijete nisam ni vidio jer je, odmah nakon smrti majke, kompletna dokumentacija otišla na odjel kirurgije." U pokušaju rekonstrukcije nesretnog događaja, Klobučar nastavlja: "Tu večer su operirali dr. Bauman, koji je kasnije pozvao i dr. Stilinovića da mu pomogne, dr. Hasan i dr. Domjan. Potonji je u to vrijeme bio specijalizant i nema nikakve odgovornosti. Dr. Hasan više nije bio zaposlenik bolnice, a dr. Bauman, koji je tu večer bio šef službe, imao je tek dvije ili tri godine staža, a morao je imati deset. Tek bi danas možda bio u stanju izvesti tako tešku operaciju". Na pitanje jesu li poduzete ikakve disciplinske mjere, Klobučar je odgovorio da je Kurjak bio odgovoran za sve što se dogodilo te večeri i da on jedini može odgovoriti na to pitanje.

Nacional nije uspio doći do Kurjaka jer je navodno na putu , a dr. Bauman je ogorčeno odbijao dati komentar ustvrdivši da nikoga više ne zanima istina već samo traže krivca. Iz Državnog odvjetništva nisu željeli komentirati navode o odbacivanju optužbe protiv Asima Kurjaka te se pozvali na priopćenjeod 14.11. 2005. u kojem stoji zahtjev za dodatnom istragom Županijskom sudu zbog sumnje da je smrt Dragice Ivankić prouzročilo nesavjesno liječenje četvorice doktora.

Priopćenje Državnog odvjetništva:

"Nakon brojnih novinarskih upita da li je podignuta optužnica protiv liječnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh; protiv kojih je provedena istraga zbog osnovane sumnje da su odgovorni za smrt rodilje Dragice Ivankić i njenog djeteta 21. siječnja 2002.; obavještavamo vas da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 14. studenog 2005. podnijelo Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev za dopunu istrage. (14. 11. 2005.)

Proučavanjem predmeta utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su radnjama četiri liječnika ostvarena obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja i da su isti odgovorni za smrt spomenute rodilje i njenog djeteta.
U odnosu na petog okrivljenog liječnika kojega se tereti za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 312. st.1. i kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 301. st. 1. Kaznenog zakona, nije prikupljeno dovoljno dokaza za donošenje meritorne državnoodvjetničke odluke pa je stoga bilo potrebno zatražiti od istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu dopunu istrage i to dopunskim ispitivanjem svjedoka.
Budući da se radi o jednom predmetu i jedinstvenom događaju za koji nije moguće donijeti odluku u odnosu na samo neke od okrivljenika, po dovršenoj dopuni istrage bit će donijeta jedinstvena državnoodvjetnička odluka glede kaznene odgovornosti svih pet okrivljenika. To znači da će u odnosu na četiri liječnika biti podignuta optužnica zbog počinjenja kaznenog djela nesavjesnog liječenja, a u odnosu na naprijed navedenog petookrivljenog liječnika, vrsta odluke ovisi o rezultatima dopune istrage".

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika