20.01.2006. / 17:23

Autor: Ante Pavić

HAAG

Tužiteljstvo najavilo postupaka protiv Čermaka, Markača i Gotovine

Tužitelj Haaškog suda Alex Whiting najavio je na statusnoj konferenciji u Haškom sudu da Tužiteljstvo namjerava do kraja siječnja podnijeti zahtjev da mu se odobri spajanje postupka koji se vodi protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s onim protiv generala Ante Gotovine te istodobno s tim i prijedlog zajedničke optužnice. U zajedničkoj bi optužnici, po njegovim riječima, trebalo doći do manjih izmjena u odnosu na dopunjenu optužnicu protiv Čermaka i Markača, koja je potvrđena 14. prosinca prošle godine. M Whiting je kazao kako bi zbog početka njegova rada na drugom predmetu moglo doći do promjene predmetnog tužitelja što bi rok podnošenja prijedloga za spajanja moglo produljiti za tjedan dana. Predraspravni sudac Kevin Parker rekao je kako optuženi Čermak i Markač već dugo čekaju početak suđenja te je stoga važno posvetiti se radu na spajanju predmeta. Parker je ocijenio da bi zajedničko suđenje Čermaku, Markaču i Gotovini moglo početi već tijekom ove godine.
Objasnio je kako je zbog najavljenog spajanja postupaka i zajedničke optužnice raspravno vijeće ocijenilo da je nepotrebno tražiti od Čermaka i Markača da se sada očituju o krivnji prema dopunjenoj optužnici, što su prema prijašnjem rasporedu trebali učiniti tijekom današnje konferencije video vezom iz Zagreba. "Dođe li do spajanja vjerojatno će trebati još jedna optužnica u kojoj su moguće male, ali i neke bitne promjene i o njoj će se trebati ponovo izjašnjavati", kazao je Parker.
Na statusnoj koferenciji bilo je riječi i o razmjeni dokumenata i izjava svjedoka između obrane i tužiteljstva te o usuglašavanju nespornih činjenica koje neće trebati dokazivati na suđenju.
Na sjednici su sudjelovali Čermakovi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, te Markačev drugi branitelj Goran Mikuličić dok je prvi branitelj Miroslav Šeparović ostao u Zagrebu radi najavljenog izjašnjavanja optuženih o krivnji video vezom.   Čermak i Markač u izmijenjenoj se optužnici od 14. prosinca 2005. u devet točaka po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti terete za progon, ubojstva, deportacije, nehumana djela, razaranje i pljačku kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja 1995. Gotovina se za ista kršenja međunarodnog humanitarnog prava na istom području i u istom razdoblju tereti u sedam točaka izmijenjene optužnice od 24. veljače 2004. Sva trojica terete se da su navedena djela počinili u okviru "udruženog zločinačkog pothvata".

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika