Objavljeno u Nacionalu br. 532, 2006-01-23

Autor: Tanja Simić

TIM NOVOG REALITYJA RTL-a

'Mi smo razotkrili Dvornikove'

RTL-ov show 'Dvornikovi' nakon tri epizode dobio je odlične kritike i bio najgledaniji u udarnom večernjem terminu: iza uspješnog projekta stoji autorski tim koji je posljednjih šest mjeseci živio s Dvornikovima

Odabir obitelji Dvornik pokazao se odličnom idejom zbog njihove spontanosti pred kamerama, ali i šašavog karaktera Dine DvornikaOdabir obitelji Dvornik pokazao se odličnom idejom zbog njihove spontanosti pred kamerama, ali i šašavog karaktera Dine DvornikaDugo najavljivani RTL-ov show "Dvornikovi" već je od početka emitiranja dobio odlične kritike. Gledanost prve epizode bila je visokih 38 posto, a ni prošlotjedna nije mnogo zaostajala, nadmašivši i vrlo gledanu HTV-ovu "Piramidu" i zauzevši prvo mjesto po gledanosti u tom udarnom večernjem terminu. Odmah nakon završetka najisplativije RTL-ove emisije, reality showa Big Brother, gledateljima je ponovno omogućeno da legalno zavire u tuđu privatnost, ali ovaj put prema modelu MTV-jevih "Osbourneovih". Tim je projektima zajedničko to što nisu klasične reality emisije: nema fiksnih kamera koje su neprestano u kući, a snimateljska ekipa nekoliko dana u tjednu ondje provodi prosječan radni dan. Scenarij postoji, no njegova je svrha samo pokrenuti radnju i potaknuti spontane reakcije sudionika.

Iza tog za sada vrlo uspješnog projekta stoji zagrebačka producentska tvrtka "Drugi plan", koja je radila i emisije "Večer s Joškom Lokasom" i "Pet minuta slave". Njezini osnivači te autori i scenaristi "Dvornikovih" Nebojša Taraba i Miodrag Sila samo su dio mlade ekipe koja se upustila u taj projekt i posljednjih šest mjeseci gotovo živjela s Dvornikovima.
Usporedba s Osbourneovima nije im draga, iako im je taj američki show dao ideju. "Osnovna je razlika što su ono Osbourneovi, a ovo su Dvornikovi", naglašava jedan od autora Nebojša Taraba. "Osbourneovi žive u trokatnici i odlaze na partyje kod Busha, a Dvornikovi su prosječna hrvatska obitelj, izgubljena srednja klasa. I ta je varijanta, čini mi se, mnogo prihvatljivija gledateljima u Hrvatskoj", tvrdi Taraba, bivši urednik i novinar listova poput Playboya, Globusa i Feral Tribunea. Sama ideja o takvom showu, kaže, postoji već nekoliko godina, ali je u izvornom obliku bila nešto drukčija - zamišljeno je, naime, da glavni akteri budu članovi obitelji Ljube Ćesića Rojsa. "Ideja je bila da pandan Osbourneovih budu Rojsovi, ali nikad nismo ni pokušali kontaktirati s Ljubom Ćesićem Rojsom. No on se ipak pojavljuje u jednoj od epizoda 'Dvornikovih'. U njoj Dino pokušava legalizirati nezakonito sagrađenu kuću pa za savjet zove Rojsa kao stručnjaka za bespravnu gradnju", govori 36-godišnji Taraba te nastavlja: "Ideja je mirovala dok se prošle godine u novinama nije pojavila vijest da Dvornikovi pišu blog. Moj partner Miodrag Sila samo me pogledao i rekao: 'Dvornikovi', i odmah sam nazvao Dinu. Zapravo smo ga pozvali da dođe kao gost u emisiju 'Pet minuta slave' Branka Đurića, a ondje sam mu, onako 'ispod žita', proturio ideju. Odmah se uhvatio za to i nije ga trebalo nagovarati."

Odabir obitelji Dvornik pokazao se odličnom idejom zbog njihove spontanosti pred kamerama, ali i šašavog karaktera Dine Dvornika. Miodrag Sila, financijski direktor "Drugog plana", scenarist "Dvornikovih" te također bivši novinar i urednik, Dinu Dvornika opisuje ovako: "On je dječarac, ode za prvom senzacijom koju vidi - jednostavno ga ponese. Nešto mu padne na pamet i to napravi. Nije nam jednom nestao sa seta - mi snimamo i odjednom netko pita: 'A gdje je Dino?' I shvatimo da se išuljao iz stana. Pa ga čekamo. Ali kad se vrati napravi odličnu scenu. Vani nešto vidi i dobije novu ideju, iznimno je kreativan i angažiran oko svega ovoga."

Upravo zbog njegove nepredvidljivosti, na snimanju su im se, govore, događale situacije koje su, da su ih se i sjetili radeći scenarij, mogli samo poželjeti. Redatelj "Dvornikovih" Hrvoje Mabić, inače redatelj i producent te jedan od osnivača domaće producentske kuće "Fade In", poznate po serijalu dokumentarnih HTV-ovih emisija "Direkt" koje režira i producira, o tome kaže: "Iako su epizode uglavnom režirane, nekad je doista dovoljno samo pratiti kako se razvija situacija. Tako smo neki dan snimali epizodu na Sljemenu, u kojoj je Dino valjda prvi ili drugi put u životu stao na skije. To je završilo katastrofom jer je, došavši do prve nizbrdice, shvatio da je preopasno i odustao. Kako daljnje spuštanje nije dolazilo u obzir, krenuo se pješice penjati natrag - što je zabranjeno. Odmah se kraj njega stvorio policajac na skijama, ukorio ga i pitao je li pio. Na kraju je bio udaljen sa staze zbog skijanja u pijanom stanju."

Takve situacije, koje daju čar tom showu, nisu rijetke. Hrvoje Mabić navodi još jednu: "Prilično nam je bilo napeto snimati epizodu u kojoj Dino nastupa na koncertu u povodu otvaranja autoceste Zagreb-Split. Koncert se održavao na glavnom zagrebačkom trgu i Dino je trebao prvi nastupiti. Uredno je odradio tonsku probu i - nestao. Petnaest minuta prije početka nastupa koji uživo prenosi HTV nitko ne zna gdje je Dino. Svi su već ludi, proba je počela bez njega, Nikša Bratoš kao glavni producent na rubu je živčanog sloma, Ivana Banfić koja treba nastupiti s njim je u panici, a on se ne javlja na mobitel. Na kraju se ipak pojavio, s objašnjenjem da je - zaspao."

Pokretanje tog projekta članovi autorskog tima smatraju "vrlo hrabrim i pomalo suludim" jer su u njega ušli potpuno sami. Kako kaže Miodrag Sila, upravo su zato i smiješne usporedbe s Osbourneovima jer se budžeti i produkcije tih dvaju projekata ne mogu komparirati. S njim se slaže i izvršni producent "Drugog plana", 29-godišnji novinar Krešimir Bradica: "Iza Osbourneovih stoji ekipa koja može realizirati svaku perverziju koju smisle. Zato Dvornikovi nisu nikakvi Osbourneovi, oni su zapravo hrvatski Simpsoni. Dino je šašav, ali topao i dobronamjeran kao Homer, a Danijela sve drži pod kontrolom poput Marge. Njoj se zapravo divim, stvarno vodi brigu o svemu. Da nema nje, Dino ne bi znao gdje mu je bilo što. Do te je mjere uz nju opušten, da već od jutra samo viče: 'Dani, gdje mi je mobitel, Dani, gdje su mi ključevi od auta.' Nije ni čudo što je zovu kraljica."

Kada se sjete samog početka, kažu, bilo je vrlo upitno hoće li projekt zaživjeti. O tome redatelj Hrvoje Mabić kaže: "Ovih 15 epizoda je po minutaži kao sedam igranih filmova. Napraviti dovoljno zanimljivog sadržaja koji će cijelo vrijeme 'držati vodu', bilo je pakleno teško. I nama i njima."

Splitski snimatelj i fotograf Fedor Vučemilović, koji Dinu Dvornika pamti još kao dječaka iz susjedstva, "mangupa uvijek krivog za sve", smatra da je najvažniji preduvjet za uspjeh "Dvornikovih" bilo to što su se s tom obitelji od početka "našli na prijateljskoj razini". Pritom ističe i veliku zaslugu samog Dvornika: "Dino je čovjek iz naroda kod kojeg ništa nije lažno. Ljudima je već dosta televizijske artificijelnosti, a on se zapravo izborio za svoju spontanost pa i nama često zamjera što se podređujemo konvencijama." No bez obzira na prijateljske odnose autora i glavnih aktera showa, ni prva snimanja nisu prošla bez komplikacija. Jedan od prvih sukoba autorskog tima s Dvornikovima, do kojeg je došlo već na samom početku zajedničkog rada, prepričava Nebojša Taraba: "Kako smo uređivali njihov stan za potrebe snimanja, mijenjali smo i boju zidova. Pritom smo pokušali izići ususret njihovim željama, dok je istodobno trebalo zadovoljiti tehničke uvjete. Zidove smo prvo obojili po Danijelinu izboru, da bi sutradan snimatelji rekli kako je zbog prevelikog kontrasta ta kombinacija boja za kameru katastrofalna. Zidove smo morali prebojiti tijekom noći kako bismo ujutro mogli snimati. Nekako smo se uspjeli dogovoriti oko boje, iako je Danijela bila silno nesretna. Ali onda je došao Dino. Vidio je taj blijedoljubičasti zid i viknuo: 'Neće mene nitko snimati isprid ovaka zida, ako me Banić vidi (Željko Banić Bane, vođa grupe Songkillers - op. a.) cili će me život zajebavati da san peder!' Tako smo tijekom noći taj zid i treći put prebojili i, iako još nismo ni pošteno počeli snimati, već smo bili na rubu da se međusobno podavimo."

Kako su snimanja pri kraju, a trajala su gotovo dvostruko dulje od planiranog, tvorci "Dvornikovih" i poznata obitelj sve nestrpljivije iščekuju odmor. "Već smo šest mjeseci zajedno iz dana u dan i ponašamo se kao tipičan bračni par: volimo se i mrzimo, smijemo i plačemo. Sad bismo već voljeli viđati i nekog drugog, ne samo jedni druge", govori kroz smijeh Nebojša Taraba, a Miodrag Sila također u šali zaključuje: "Pretpostavljam da ćemo se svemu jednog dana smijati, ali taj dan nikako da dođe." Slično razmišlja i Danijela Dvornik: "Moram priznati da nije lako cijeli dan nekome nešto dodavati te čistiti i spremati nakon što svi oni prođu kroz kuću, pa ću ako se bude snimao drugi serijal, inzistirati da u ugovor bude uključen i butler. Trebalo mi je da se na sve to naviknem jer sam i inače alergična kada mi je puno ljudi u kući. A s njihovim dolaskom mi se samo povećao broj djece: njih je bilo sedmero, Dino je osmi, Ella deveta i još pas, koji je najbolji od svih."

Najviše ju je izludilo, govori, mijenjanje boja zidova i prvo što je napravila za nedavne dulje stanke od snimanja bilo je - ponovno bojenje. "Kad su se vratili, odjednom im boja više nije tehnički smetala i shvatila sam da su mi bezveze priredili stres u životu", govori sa smiješkom Danijela Dvornik. No ekipu je, kaže, zavoljela i nada se da će ih uspjeti okupiti i kad snimanja završe. Dino Dvornik, pak, djeluje bezbrižno i zadovoljno te bi rado, kaže, snimio i drugi serijal. Suradnicima je oduševljen: "Kako smo svi manje-više istih godina, ekipa je od samog početka bila uigrana što se tiče dobrih vibracija. Na momke smo se toliko naviknuli da je uskoro postalo normalno da nam Krešo ujutro uđe u sobu dok smo Danijela i ja još u krevetu, popne se na krevet, prekorači nas i počne namještati svjetlo. U početku smo pitali tko je Krešo, kasnije više ne."

Vezane vijesti

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas je neprimjerenim, neistinitim i neutemeljenim ocijenila izjave predsjednika Uprave RTL-a Johannesa Zulla da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika