Objavljeno u Nacionalu br. 532, 2006-01-23

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Tuna, kralj morskih zmija

Na svakom mjestu gdje je pao neki od Tuninih dijelova nikne kokosovo stablo, a od njegove božanske krvi, koja je iscurila iz njegova tijela, dignu se valovi i opkole Zemlju

Veljko BarbieriVeljko BarbieriBezbrojni polinezijski atoli, otoci, koraljni grebeni, arhipelazi obrubljuju velike otoke Tongu i Samou u golemom Srednjem i Južnom moru, koja su tek mali dijelovi Tihog oceana. Ali, kažu, nije uvijek bilo tako. U početku je vrhovni bog Kangaloa, kojeg neki zovu i Tangaroa, koji je dotad vladao u potpuno praznom prostoru, stvorio Nebo i Zemlju, a onda uredio da se oni ožene i tako potaknu rađanje svih bića. Ali neočekivano se u rađanje svijeta upleo hiroviti bog Tuna i, spustivši se s neba, oteo nevinu Zemlju baš pred bračnim krevetom koji je otac svih bogova prostro od cvjetnih latica.

To je strašno rasrdilo oca Kangalou i on odmah dade pogubiti neposlušnog Tunu, a njegove raskomadane ostatke razbaca po Zemlji, koju ju je tako oslobodio nenadana uzništva. Na svakom mjestu gdje je pao neki od Tuninih dijelova nikne kokosovo stablo, a od njegove božanske krvi dignu se valovi iz mora koje je iscurilo iz njegova tijela i opkole Zemlju. I nije više plutala u praznom prostoru nego su je valovi bacali amo-tamo po tek rođenom moru tako da je stala pucati u unutrašnjosti, po svim kanjonima i usjeklinama, kao po šavovima, te se dijelovi odvoje i nastanu otoci. Veliki, srednji i mali, sve do onih najmanjih, na kojima su živjela samo stabla kokosa. Sva nikla iz zlatnog pijeska u koji je Kangaloa zakopao dijelove svog neposlušnog sina.

Velika je to bila neprilika za sve, posebno za božanskog oca, Nebo i Zemlju. Ovako razbacani i razdvojeni nisu više mogli leći zajedno i roditi svijetu sva bića. Srećom, lijepa se boginja Sina dosjeti kako pronaći izlaz iz nevolje i predloži Kangaloi da spusti Nebo u more i podari mu morske zmije kao uda kojima će oploditi svaki djelić nekad jedinstvene i čvrste Zemlje. Budući da joj je to sada izgledalo sasvim nevažno, zamoli oca da joj dopusti da skupi razbacanine Tunine dijelove i opet ga vrati u život. Ali nije Kangaloa tek tako udovoljio njezinoj molbi.

Naprotiv, strogo odredi da se Tuna mora roditi u zemljanom vrču pa, kad malo ojača, neka ga Sina baci u more, koje je otad imalo biti njegov dom i otkud je u liku velikog tunja morao zapovijedati morskim zmijama, ugorima, murinama i jeguljama, koje su u ime Neba stalno plodile Zemljine rodnice, razbacane po obalnim hridima svakog od otoka. I doista, sve se odigralo kako je zapovjedio božanski otac, a uskrsli Tuna toliko se uživio u ulogu kralja morskih zmija da je počeo zapovijedati čak i strujama i morskim vjetrovima, kako bi dotad nemirnom pučinom mogli ploviti svi ljudi i plivati sve ribe koje su svog tunjolikog boga pratile u njegovim pustolovinama po beskrajnom moru. Poslije, kad su se podmorska stvorenja toliko namnožila da je život pod površinom postao nepodnošljiv, podučio je Tuna narode Polinezije ribolovu i pripremanju jela od ribe, pogotovo onih od tunjevine, i oni su ta umijeća prenjeli sve do dalekih Havaja, Tahitija, pa potom na sjever do Japana, gdje je još i danas tunjevina, posebno sirova, na velikoj cijeni. Kangaloa je bio toliko zahvalan svom preobraćenom sinu, da ga je ustoličio za nedodirljivog vladara mora, a zauzvrat Tuna je velikim udicama pričvrstio sve polinezijeske otoke i grebene za dno, tako da sada miruju usidreni i više ih ne mogu odnjeti morske struje. Priča tu ne završava. Kako tvrde jezikoslovci, u čast dobrog polinezijskog boga, svi narodi svijeta, pa tako i mi, tunjevinu nazivaju njegovim imenom, a u ribi u koju se nekoć nestašni Tuna pretvorio, uživamo s podjednakom strašću kao i njegovi vječno zahvalni podanici.

CARPACCIO OD TUNJEVINE

1 kg ohlađenog fileta tune izrežemo oštrim nožem na tanke ploške i služimo pokapan s malo maslinova ulja, posoljen s malo krupne soli i mljevenog papra, po volji začinjen limunom ili balzamičkom kavasinom.

BRUJETIN OD TUNJEVINE

Na 1 ½ dl maslinova ulja zažutite 2 kapule, 3 režnja češnjaka, kad zazlate, dodajte ¾ kg oguljenih rajčica. Kad ugusti, u šalšu ubacite ¾ kg sitno sječene tunjevine koje je ostala od filetiranja pa pirjajte oko ½ sata podlijevajući bijelim vinom. Pri kraju ubacite pola sječene kuhane hobotnice, žlicu kvasine i ½ dl vode u kojoj se kuhala. Oprezno posolite i popaprite i pustite da se prožme. Služite s purom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika