Objavljeno u Nacionalu br. 532, 2006-01-23

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Gledatelji mole Boga na krivom programu

HRT prebacio nedjeljnu misu zbog akcije "pratimo Janicu"

Ivan StarčevićIvan StarčevićDVORNIKOVI
Srijeda, RTL TV, 20.11
vijenac
U napadu inspiracije Dino Dvornik pjeva "kad ti vidim sise tvoje, tresu mi se gaće moje" i sam sebi grozničavo ponavlja "ovo ne smim zaboravit". Žena Danijela opisuje njegove porođajne muke riječima "on tamo tandrče po tim mašinama". Kad on izrecitira svoje svježe stihove, one koje nije smio zaboraviti, ona mu lijepo kaže: "Tekst ti je seljački, sve ti se svodi na kurac, sise i pizdu, e jebi se, daj napravi neki normalan tekst, pa mi se javi".


GENIJALCI
Četvrtak, HRT 2, 21.23
vijenac
Naučili smo što je "mehkoprdan", to je osjetljiv čovjek, onaj koji se lako rasplače, a "iranski križ" je hrvački zahvat. Riječ "srbiguzica" (šipak) upotrijebljena prošlog tjedna bez ijedne aluzije, dapače: voditelj je upozorio pogađače da riječ nema nikakve veze s bilo kojom etničkom manjinom, svejedno je silno razgnjevila neke šipkove koji su članovi Vijeća HRT-a, što smo čuli u Dnevniku.


VEČERNJA ŠKOLA
Petak, HRT 2, 21.15
kaktus
Nema jednog đaka. Da nije bolestan? Nije, on je Aljoša iz Muća. Piše da su ga potjerali, ali ne treba baš u svemu vjerovati "Jutarnjem listu". Stigao je novi đak, sveprisutni Čovjek Čudnog Imena (Škoro, Miroslav). Idućeg petka, umjesto ČČI-ja bit će netko drugi, sve dok se Zuhra ne vrati, jer ipak je to "Večernja škola", a ne ostarjeli i živčani rock band koji se svako malo raspada.
Kao zaštićeni svjedok pojavio se, s Mesićevim glasom, Denis Bašić, čovjek kojemu je na HRT-u, odlukom ravnatelja Mirka Galića, zabranjeno imitirati Franju Tuđmana, jer je, citiramo genijalnu ravnateljevi misao, "pitanje ukusa rugati se mrtvima". Podsjetimo se. Zbog odlične i vrlo pristojne i duhovite novogodišnje emisije u kojoj su Bašić i društvo imitirali Tukija i Mesića Galić je smijenio urednika Zabavnog programa Damira Matkovića, uz već citirano obrazloženje o mrtvacima. U korijenu je sasječen i kasniji projekt Bašića i ekipe "Čuvari državnog kečapa" u kojem su se trebali pojavljivati već poznati likovi (Tuđman, Mesić, tajnica Tvrtka, novinar). Jednim potezom rukovodstva poslušne HRT ukinuta je mogućnost da Hrvati imaju satiričnu emisiju, čime je počinjena ogromna društvena šteta koju je tek neznatno uspjela sanirati crtana serija "Laku noć, Hrvatska" na Novoj TV.
I sad "Večernja škola" nezgrapno srlja u tu rupu koju je napravio opet Galić (i opet HDZ), umjesto da se drži svojih šala o skoku s motkom. Skretanje u političku satiru veća je šteta od (vjerujemo privremenog) Zuhrićeva izostanka s nastave.


DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 12.01
kaktus
Prošle nedjelje nije popraćena Janica, pa je ravnatelj Galić iz toga napravio tipičan politički skandal, točno onako kako su ga naučili vodeći politički umovi današnjice kad su se u Saboru fanatično bavili prevažnim nacionalnim pitanjem: "Latinicom". Krivima su, po Galiću i Saboru, proglašeni Latin i suradnice, a sada za Janicu ne će ni dlaka s ćelave glave pasti sportskom uredniku Veli, nego bi trebala biti smijenjena programska urednica Tanja Šimić, što je notorna glupost, odvratna i krajnje licemjerna isto toliko koliko i javna isprika HRT-a zbog neprenošenja Janice, emitirana u Dnevniku početkom prošlog tjedna.
Na tragu te Galićeve friško naučene strogosti prema novinarima, prakticirane da bi se skrilo postojanje paralelne televizije producentskih i uredničkih lopova na HRT-u, danas prijepodne je tradicionalna misa prebačena s tradicionalnog Drugog na Prvi program.
Zbog te svetinje uvijek točni podnevni Dnevnik kasnio je čak cijelu minutu, ali je zato na naglo slobodnom Drugom programu umjesto mise, u sklopu akcije "pratimo Janicu gdje god bila", izravno prenošen Ivan Ljubičić iz Australije. Naravno da nije bilo nikakvog razloga da se zbog Ljubičića unakazuje prijepodnevni tv-program, osim onog jednog jedinog: da ravnatelj Galić, koji se cijelog svog života trese od straha pred političarima, demonstrira svoju ravnateljsku moć nad svojom urednicom Tanjom Šimić. Opterećujući tv-gledatelje svojim trajnim karijerističkim frustracijama, Šimićkin ravnatelj je zaboravio da na Novoj TV, dok on misli da prenosi skijanje iz žarke Australije i gura nam misu na Prvi program, lijepo uživo idu dvije Janičine utrke iz St. Moritza. Netko bi trebao za to snositi odgovornost, tako bi govorio siroti ravnatelj Galić, kad taj netko ne bi bio njegov rastreseni prijatelj Ivica Blažičko koji je prava za Janicu svojedobno slučajno sa sobom ponio na Novu TV i onda ih tamo u brzini zaboravio, jer se zbog dobivene cipele morao hitno vratiti na HRT. Dvije sobe dalje od Galića, u nedjeljno prijepodne, g. Ivica Blažičko mirno uključuje televizor i na svojoj omiljenoj Novoj TV prati najnovije Janičine uspjehe, pa zar to nije divno, kao na filmu? Za to vrijeme gledatelji HRT-a mole Boga na krivom programu: slušajući Miću Dušanovića kako opet masakrira tenis, umjesto da to rade prateći misu na Prvom. Molitva bi u oba slučaja bila ista: Bože, spasi nas tog čovjeka.

RED CARPET
Nedjelja, Nova TV, 18.00
vijenac
Umetci u grudi nisu "implantanti", nego implantati, što je mala nezgoda koja se svima nama mutantima događa u prilikama kad zračimo božanskom ironijom. To su te nevolje nas velikih društvenih komentatora. Taman smo se popeli na nečiju slavnu sisu, a onda se sve sruši. Ništa zato, i takav "Red Carpet" bolji je od stare, umorne i u sebe zagledane "Shpitze" koju poslije Svilanova odlaska ništa ne može spasiti.

PUŠĆA BISTRA
Nedjelja, HRT 1, 21.10
vijenac
Ako je naš rvacki film realnost, film Filipa Šovagovića, Bogu hvala, nije od ovoga svijeta, što je velika vrlina. Scenaristu i redatelju Šovagoviću treba zahvaliti što nam je omogućio da malo predahnemo od velikih uspjeha rvackog filma. "Pušća Bistra" nije mogla doći u bolji čas. Ne ulaguje se gledateljima pričom, ne ulaguje se zadnjim primitivcima svojim šalama i pošalicama (kao što to čini onaj goli Hribar od ovce), a u ovom vremenu mudrosti budala simpatično je čak i to da smo tek iz odjavne špice saznali da Predrag Vušović glumi suca. Vidjelo se da nešto muti s glupim tajkunom Draganom Despotom i njegovim gostima, a i dobro je da nismo odmah bili upućeni u današnju pokvarenost tih bogataša, gangstera i tv-inkasatora (odlični Enes Vejzović). Da se umjetnik Šovagovićevih sklonosti i kapaciteta spusti na razinu društvenog komentatora, bilo bi to strašno. Ovako smo se u miru nagledali neobaveznih prizora, nužnih svakoj kinematografiju koja drži do sebe i kad joj najbolje ide.

SHPITZA
Nedjelja, HRT 1, 22.33
kaktus
Časne sestre Nanut javljaju nam se s festivala ž-kategorije iz Palm Springsa i to tek treći senzacionalni put. Zatim nam se najavljuje razgovor s Tonijem Cetinskim, ali u studio umjesto njega senzacionalno stiže njegova djevojka i zaljubljeno mu telefonira na Bjelašnicu, što je lijepo, ali nije neka veća zabava za gledatelje. Krajnje potonuće cijele ove optimistične emisije nastupilo je s reportažom iz Sarajeva, gdje vidjesmo strašnu senzaciju: voditeljicu ove emisije kako vodi jednu drugu emisiju, čak tamo u Sarajevu. Tako mlada, a već mrtva, "Shpitza" je ovaj put možda pala žrtvom umora svojih dičnih urednika, što je, u nedostatku pravih senzacija, stvarno senzacionalno.

Vezane vijesti

Kosteliću uručen globus za kombinaciju

Kosteliću uručen globus za kombinaciju

Naš najbolji skijaš Ivica Kostelić danas je, u sklopu finala Svjetskog kupa u austrijskom Schladmingu, primio mali Kristalni globus za ukupnu pobjedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika