25.01.2006. / 15:00

Autor: Miljenka Čogelja

IZMJENE ZAKONA O NAVIJAČIMA

Nogometni savez: Navijači će moći odgoditi utakmicu

Zakon o sprečavanju izgreda na sportskim natjecanjima, donesen po hitnom postupku 2003.godine, ovih je dana podvrgnut izmjenama i dopunama. Novosti o zakonu za Nacional je komentirao u ime Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vladimir Iveta rekavši da je glavna mana najavljenih izmjena u Vjesniku ta što zakon daje mogućnost manipulacije navijačima. Iveta je objasnio da ako policija može zabraniti održavanje sportskog natjecanja, zbog toga što organizator nije poduzeo sve potrebne mjere za suzbijanje nereda, moguće je da navijači namjerno isprovociraju odgađanje utakmice. «Savez je predložio promjene zakona, i zakon je na papiru dobar, ali o pravosudnim i redarstvenim tijelima ovisi koliko će biti učinkovit» dodao je Iveta.

Tajnik navijačke skupine Torcida, Toni Ljubić najavljene izmjene zakona je komentirao vrlo negativno: «Taj zakon je katastrofa i ne znam što njime misle postići, niti kako ga misle provesti». Ljubić kaže da Zakon daje prevelike ovlasti policiji i da je upravo policija svojim nekontroliranim ponašanjem uzročnik nereda u barem 30 posto slučajeva. Isto tvrde i iz udruge Bad Blue Boysa: «Nitko ne odobrava nasilje, ali do nasilja često dolazi zbog nestručnosti i nesposobnosti ljudi u policiji. Oni nisu obučeni za komunikaciju s ljudima» rekli su iz uprave udruge. Uprave jedne i druge navijačke skupine slažu se u tome da je stvarne promjene moguće sprovesti samo u suradnji s navijačima, a takva gotovo da i ne postoji: «Policija tvrdi da ima korektan odnos s nama, ali baš i nije tako, uglavnom nas izigraju.» tvrde BBB-ovci.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika