26.01.2006. / 12:35

Autor: Tina Zlatar

PRODAJA ZEMLJIŠTA

Srbija prodala zemljište u Hrvatskoj

Kukavica: Vlada RH prodaju zemljišta ne smatra formalno-pravnom činjenicom

Tvrtka DKC More d.o.o. u srijedu je kupila 750 tisuća kvadratnih metara nekretnina kod Osora, mjesta između otoka Cresa i Lošinja, objavili su u četvrtak hrvatski mediji. Kupoporodaja se odvila između dotične tvrtke i Vlade Republike Srbije koja je Direkciji za imovinu Republike Srbije odobrila prihvaćanje ponude.
Riječ je o zemljištu na kojem prema prostornim planovima nije dozvoljena nikakva gradnja, a za koje je zaineresiran bio i ruski tajkun Roman Abramović te austrijska tvrtka Badex. Prihvaćena je ponuda zagrebačke tvrtke u iznosu od 5,5 milijuna eura , po kojoj je DKC More kvadrat zemljišta platila od 1 do 30 eura, objavio je Glas Istre. Zanimljivo je da se na natječaj u prosincu 2005. godine javila i tvrtka DKC d.o.o. koja ne postoji već 10 godina, a pobijedila je tvrtka DKC More, osnovana prije 5 godina. Iako se vode kao zasebne pravne osobe tvrtke su povezane imenom Željka Tepšića, predstavnikom nepostojeće tvrtke DKC i direktorom i jedinim vlasnikom tvrtke DKC More.
Prema neslužbenim informacijama, uskoro se očekuje sklapanje kupoprodajnog ugovora između Vlade RS-e i Tepšića koji će, 90 dana nakon toga morati uplatiti iznos od 5,5 milijuna eura.
Vlada Republike Srpske je u javnom natječaju naglasila da ne jamči upisivanje u gruntovni list stoga nije jasno kako DKC More planira ući u posjed kupljenog zemljišta. Vlada RS-e prodaje zemljište kao svoje vlasništvo iako je od 1997. godine kao vlasnik uknjižen Fond za privatizaciju. Vedran Kukavica, glasnogovornik Fonda izjavio je da Vlada RH prodaju zemljišta ne smatra formalno-pravnom činjenicom. Iz Vladinih izvora, Novi list doznaje da će hrvatska strana u pregovorima sa srpskom tražiti da se utvrdi na koji su način srpska poduzeća tijekom 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih stjecala vlasništvo nad nekretninama na Jadranu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika