26.01.2006. / 18:44

Autor: Hrvoje Perinić

POVRAT IMOVINE

Sanader: "Sadržaj sporazuma o naknadi imovine folksdojčerima ostat će isti"

>»Ići ćemo na nižu pravnu formu, vjerojatno će to biti nekakav protokol o suradnji između ministarstava pravosuđa, već ćemo vidjeti» rekao je Ivo Sanader Sadržaj sporazuma o naknadi imovine folksdojčerima ostat će isti, promijenit će se samo pravna forma, izjavio je u četvrtak   premijer Ivo Sanader novinarima u Budimpešti nakon zajedničke sjednice hrvatske i mađarske vlade. «Nema izmjena što se tiče obeštećenja folksdojčerima i svima ostalima, jer tako kaže hrvatski Zakon i Ustavni sud» kazao je Sanader. Najavljujući izmjene Zakona o naknadi imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine, premijer Sanader je kazao da će se izmijeniti ono sto je bivša Vlada donijela, da se vraćanje oduzete imovine stranim državljanima rješava bilateralnim sporazumima.
»Ići ćemo na nižu pravnu formu, vjerojatno će to biti nekakav protokol o suradnji između ministarstava pravosuđa, već ćemo vidjeti» rekao je hrvatski premijer. "Potrebna je neka pravna suradnja s tim zemljama u kojima su ti bivši hrvatski, a sada strani državljani kojima je oduzeta imovina, da se vidi imaju li pravo na odštetu, jesu li u tim državama obeštećeni ili ne" rekao je premijer Sanader. Dodao je da je o tome razgovarao s austrijskim kancelarom, a hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s austrijskim predsjednikom te da se austrijska strana s takvim viđenjem slaže. «Austrijska strana se s tim slaže i na stručnoj ćemo razini dogovoriti u kakvoj formi će to biti. Sigurno neće biti međudržavni sporazum, ali sadržaj (parafiranog) sporazuma ostaje kako je dogovoreno» ponovio je hrvatski premijer. Naglasio je da će zakonskim izmjenama strani državljani biti stavljeni u isti status s hrvatskim, te da će nakon donošenja tih zakonskih izmjena, u roku od šest mjeseci moći podnijeti zahtjev za povrat oduzete imovine.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika