27.01.2006. / 10:20

Autor: Marijana Zrinjski

SASLUŠANJE U AUSTRALIJI

Kapetan Dragan ipak ostaje u zatvoru

Na saslušanju u Središnjem okružnom sudu u Sydneyu sudac Allan Moore odbio je zahtjev da se Dragan Vasiljević, poznatiji pod imenom Kapetan Dragan pusti na slobodu do početka rasprave o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj. Podsjetimo Kapetan Dragan saslušanje je pratio videonadzorom iz zatvora u zapadnom dijelu Sydneya. Nejadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, sada australski državljanin, uhićen je u Australiji na temelju međunarodne tjeralice.

Inače, Kapetan Dragan već osamdesetih godina u Australiji je postao Daniel Snedden, a zbog sklonosti poslovanju s prostitutkama i švercu ukradene robe, australski sud mu je dao na izbor: zatvor ili vojska. Stupio je u Prvi kraljevski Viktorijin put u Melbourneu gdje je završio školu za rezervne časnike, navodno elitnu jedinicu australske vojske. Krajem osamdesetih godina doplovio je do crnogorskog primorja te se povezao s članovima Udbe, a bio je i jedan od osnivača beogradske podružnice, SPO-a, Vuka Draškovića. Potom je u Golibiću pored Knina osnovao je centar za vojnu obuku od kuda je i potekao njegov nadimak propagandno smišljen, Kapetan Dragan. Sudjelovao je u zauzimanju Gline i Hrvatske Kostajnice kada je uz pomoć JNA pod srpsku kontrolu stavljena gotovo cijela regija. Upravo tada, prema listu Svet, dogodio i prvi njegov prvi sukob s vodstvom Krajine. Naime, neki lokalni srpski zločinci masakrirali su nekoliko hrvatskih civila. «Smesta sam otišao tamo i pohapsio desetak njih i mislio sam ih sutradan sve postreljat, ali je došao Mile Martić i sve ih pustio», kazao je za list  Vreme. Krajinu je morao napustiti i zbog sukoba s Milanom Babićem zbog kako tvrdi, njegovog ekstremizma.   Kapetan Dragan odbio je pozive da se u Bosni pridruži generalima Mladiću i Karadžiću, a o srpskim zločinima govorio je s gađenjem: «To me baca u depresiju, neću da znam o tome!», rekao je Kapetan Dragan koji je i prije isticao ratno pravo, Ženevske konvencije i vojničku čast. To je potvrdio i hrvatski dnevni list Vjesnik 1991. godine u reportaži iz Šibenika o razmjeni hrvatskih vojnika i policajaca koji su bili zatvoreni u srpskom tvrđavi: «Svi su se žalili na maltretiranje i mučenje. No, zarobljenici pamte i Kapetana Dragana za kojeg kažu da je posebno uživao u gledajući kazete o vijetnamskom ratu. Za njega pronalaze lijepe riječi, jer ih u njegovom prisustvu nitko nije smio tući, a nekoliko puta ih je čak ponudio pivom i cigaretama».

Vezane vijesti

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Kapetan kruzera Costa Concordia Francesco Schettino prevario je kompaniju Costa Crociere izjavama koje nisu omogućile procjenu opsega drame u noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika