28.01.2006. / 11:45

Autor: Ivanka Rade

HRVATSKA

Predsjednik Stjepan Mesić: Hrvatska nije bila agresor u BiH

Hrvatska nije intervenirala u BiH niti je Hrvatska agresor, istaknuo je predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za "Jutarnji list" povodom svjedočenja pred haškim Sudom  u postupku protiv Tihomira Blaškića s kojega je ovih dana skinuta oznaka tajnosti. Razgovor je obavljen tijekom njegova boravka u Prištini na pogrebu kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove.

Na pitanje baca li njegovo svjedočenje novo svjetlo na angažman Hrvatske u BiH tijekom rata ili donosi neke nepoznate detalje, predsjednik Mesić je odgovorio:

«Ne, mislim da ne. Za ovo vrijeme već je mnogo toga izašlo na vidjelo. No, moram naglasiti da Hrvatska nije intervenirala u BiH, niti je Hrvatska  agresor, kao što neki pokušavaju insinuirati ili optužiti. Hrvatska vojska nije mogla prijeći hrvatsku granicu, kako sam već rekao, bez odluke Sabora i predsjednika Tuđmana, a takve odluke nije bilo. Nikada nisam rekao da su naše postrojbe bile u BiH, ali evidentno je da su ondje kao vojnici bili naši građani. Ne znam kako su tamo išli. Kada sam doznao da ondje ima naših ljudi, odnosno vojnika, jer su mi se znali javiti zabrinuti roditelji tih naših momaka, pitao sam što se to događa. Tada su mi i predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak te general Janko Bobetko tvrdili da u BiH idu samo dragovoljci, odnosno oni koji su ondje rođeni ili, pak, odlaze na isti način i iz istih razloga zbog kojih su se tijekom rata i k nama dolazili boriti mnogi građani drugih zemalja. No, sve sam češće posredno dobivao informacije da se ne radi samo o dragovoljcima. No, to su pitanja odgovornosti pojedinaca i određenih grupa bliskih vlasti ili unutar same vlasti, ali nikako nije pitanje hrvatske države i njezine umiješanosti u rat u BiH. Hrvatska država nije stajala iza toga. To su bile odluke, kako sam rekao, nekih pojedinaca za koje Hrvatska ne može snositi odgovornost»

Na pitanje da li bi se odazvao da ga pozovu kao svjedoka u na suđenje generalu Anti Gotovini, predsjednik Mesić je objasnio:  « Hrvatska ima ustavni zakon o suradnji s Haaškim tribunalom prema kojem su se svi hrvatski građani dužni odazvati pozivu Haaškog suda. Ako me budu pozvali, ja ću se odazvati. Ako tražim da drugi poštuju zakon, onda se i sam moram ponašati u skladu s tim».

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika