01.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HAAG

MEĐUNARODNI KAZNENI SUD DANAS FORMALNO ZAPOČINJE S RADOM

ODLUKA O SUDBINI UN-ove MIROVNE MISIJE ZA BIH ODGOĐENA ZA TRI DANA

MEĐUNARODNI KAZNENI SUD DANAS
FORMALNO ZAPOČINJE S RADOM


Međunarodni kazneni sud danas formalno započinje s radom nakon što je idejno začet Rimskom konvencijom 1998 godine. Konvenciju su do sada ratificirale 74 države. Riječ je o prvom stalnom međunarodnom sudu za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, sa sjedištem u Haagu. Sud će djelovati onda kada države neće htjeti ili neće biti u stanju procesuirati vlastite građane koji eventualno budu optuženi za navedene zločine. Sud također neće djelovati retroaktivno tj. neće procesuirati zločine koji su se dogodili prije 1. srpnja. 2002. Formalni početak rada suda dočekan je sa velikim oduševljenjem Europljana koji u tome vide povijesni napredak u očuvanju svjetskog mira i u kažnjavanju zločina, ocjenjuje američki list «Washington Times».
Početak rada suda obilježen je velikim razdorom u Ujedinjenim Narodima nastalim uslijed zahtijevanja SAD-a da se američki vojnici, pripadnici mirovnih snaga, izuzmu od nadležnosti suda. Obzirom da je takav zahtjev, barem za sada, odbijen SAD su uložile veto na produljenje UN-ove mirovne misije u Bosni u čijem su sastavu i američki mirovnjaci. Budući da su ostale članice Vijeća prihvatile produljenje misije, Amerika je ostala usamljena što je iznimno rijedak slučaj, prenosi «The New York Times».
Iako su šanse za postizanje kompromisa neznatne, postignut je dogovor o trodnevnoj odgodi povlačenja američkih mirovnih snaga iz BIH čime je ostavljena mogućnost prevladavanja sukoba.
Jedina zemlja koja podržava i slijedi SAD je Izrael čija je vlada jučer donijela jednoglasnu odluku o povlačenju potpisa sa Rimske konvencije, odnosno, o ne pridruživanju Međunarodnom kaznenom sudu. Izraelski premijer Ariel Sharon i ministar vanjskih poslova Shimon Peres, nakon dugog razdoblja ne slaganja oko ključnih političkih pitanja vezanih uz Izrael, složili su se u pogledu ne podvrgavanja izraelaca navedenom sudu.
Sud može podizati optužbe i protiv građana država koje nisu potpisale ili ratificirale Rimsku konvenciju.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika