Objavljeno u Nacionalu br. 533, 2006-01-30

Autor: Robert Bajruši

GAZETA

Sanaderova vlada je znala za balkansku trgovinsku uniju

Vlada inicijativu EU držala u tajnosti zbog straha od reakcije javnosti

Ivo Sanader i barem dvoje njegovih ministara Branko Vukelić i Kolinda Grabar-Kitarović već duže od osam mjeseci su znali da EU namjerava zatražiti stvaranje slobodne trgovinske zone na Balkanu. Premda su Sanader i Kolinda Grabar-Kitarović prošlog tjedbna izrazili iznenađenje prijedlogom koji je ispred EU izložio Ollie Rehn, vrh vlade je još u lipnju znao za ideju nastalu u Bruxellesu. Nacional je 14. lipnja 2005. objavio da je u Sofiji održan sastanak ministara gospodarstava balkanskih država na kojem je Republiku Hrvatsku zastupao državni tajnik Vladimir Vranković.
U Sofiji je postignut i dogovor da će u idućih šest mjeseci početi pregovori čiji je cilj sklapanje multilateralnog sporazuma između Hrvatske, BiH, Makedonije, Albanije i Srbije i Crne Gore. Čitava stvar se držala u strogoj tajnosti jer su u Banskim dvorima znali da će objavljivanje ideje o balkanskoj trgovinskoj zoni izazvati snažne reakcije javnosti. Osim toga i dio domaćih diplomata se protivio ovoj ideji i hrvatskom sudjelovanju u pregovorima, međutim u vladi je odlučeno da se njezini predstavnici trebaju susresti s ministrima ex-Jugoslavije i Albanije.
Nacionalov diplomatski izvor tvrdi kako su bar dva inozemna faktora snažno zagovarala realizaciju ove ideje. Prvi je vlada SAD-a koja želi stabilan Balkan, ali i način kako udobrovoljiti Srbiju i Crnu Goru te BiH. Obje države imaju niz problema i daleko su od ulaska u euro-atlanske integracije tako da stvaranje jedinstvenog tržišta za njih znači samo dobitak. Tim više jer nisu ni članice Svjetske trgovinske organizacije, a o EU ili nato ne mogu još ni razmišljati. Jedinstveno tržište olakšalo bi izvoz njihove robe u okolne zemlje, a budući su tamošnji proizvodi u pravilu jeftinija, rezultat bi mogao biti određeni gospodarski oporavak Beograda i Sarajeva. Druga osoba koja snažno zagovara ovu ideju je Erhard Busek, austrijski političar i glavni koordinator Pakta za stabilnost. Busek je proveo akciju stvaranja jedinstvenog energetskog sustava jugoistočne Europe, a sada zagovara i veće ekonomsko jedinstvo. Kako u regiji postoji i sporayum o zračnom prometu, protivnici balkanskih asocijacija upozoravaju da sve vodi prema konačnom cilju, a to je stvaranje carinske unije blkanskih država što zagovara dio EU političara.Za razliku od nerazvijenih balkanskih susjeda, Hrvatska ovime ne dobija ništa. I sa sadašnjim ugovorima, hrvatska roba se dobro prodaje (SiCG i BiH su jedine zemlje s kojima Hrvatska ima trgovinski suficit), tako da bi stvaranje jedinstvene gospodarske zone samo izazvalo i ekonomske i političke negativne reperkusije.
Sanaderova vlada se našla u teškoj poziciji. I SAD i Busek - kolokvijalno govoreći - spadaju u hrvatske saveznike i rezolutno odbijanje njihove inicijative bilo bi kontraproduktivno. S druge strane, Sanader nije mogao poduprijeti ideju jer bi ga u tom slučaju opozicija optužila za ugrožavanje nacionalnih interesa. Po svemu sudeći, odlučiti će se za treću opciju, a to je odugovlačenje. Već u Sofiji je dogovoreno da će pregovori početi kroz šest mjeseci što je već prošlo i nitko ne zna kada će proces krenuti u konkretizaciju.U diplomatskim krugovima u Zagrebu potvrđuju kako bi jedinstvenim nastupom vlasti i oporbe, Hrvatska mogla znatno odgoditi ideju Balkanske gospodarske zone.

Vezane vijesti

Počela turneja Hrvatskom

Počela turneja Hrvatskom

Proslava ovogodišnjeg Dana Europe i Europskog tjedna počela je 5. svibnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Najveći projekt ovogodišnjeg programa u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika