Objavljeno u Nacionalu br. 533, 2006-01-30

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Američki obavještajci odali priznanje Profaci

Washingtonska konferencija o obavještajnim informacijama

Hrvatski novinar Mario Profaca na nedavnoj konferenciji u Washingtonu koja se bavila obavještajnim informacijama dobio je priznanje za razvoj pretraživanja otvorenih izvora informacija. On je bio jedini koji je na toj konferenciji govorio pripadnicima obavještajne zajednice, među ostalim i o tome da je Al Qaeda svoje logore za obuku novih članova prebacila iz Afganistana na Internet i kako prenosi svoje poruke i propagandu. Profaca je predavanje održao istoga dana kada je objavljena zadnja prijeteća poruka Osame bin Ladena SAD-u. Drugog dana konferencije uručena mu je spomenuta nagrada, trećeg dana održao je predavanje, a četvrtog dana konferencije Steve Edwards iz Scotland Yarda na početku svog predavanja rekao je da je Profaca zapravo otac OSINT-a (Open Source Intelligence) te da on na internetu ima izvore informacija o organiziranom kriminalu bolje od New Scotland Yarda.
Steve Edwards je prošle godine dobio priznanje “Golden Candle Award” za OSINT, nakon čega je od britanske kraljice primio plemićku titulu i novčanu nagradu od milijun engleskih funti.
Profaca je predavanje održao pod naslovom “Rizici i dileme glede aktivnosti terirista na internetu: Bi li trebalo ubiti glasnika”.
Mario Profaca o svom je predavanju za Nacional rekao sljedeće:'U uvodnom dijelu svog predavanja kazao sam da su Amerikanci poslije kobnog 11. rujna postali svijesni dvije stvari: da internet nije samo AOL (američka kompanija poput našeg T-coma) i da engleski nije “univerzalni jezik” ni za koga osim za ljude koji – govore engleski. Ipak sam se pohvalio da sam svoj web radio isključivo na engleskom jeziku, pa sam dodao da sam ponosan što govorim engleski bolje nego svi sudionici te konferencije zajedno – govore hrvatski. Sve su obavještajne službe poslije famoznog napada na njujorške nebodere užurbano pojačale regrutiranje analitičara i prevoditelja za arapski jezik među onima kojima je arapski materinji jezik, jer je u analiziranju poruka i drugih tekstova veoma važan njihov lingvistički i kulturalni kontekst, žargon pa i sleng koji postoji i u arapskom jeziku. Na moju žalost tako su vrbovana i dva moja prevoditelja, članovi moje Spy News liste koji su mi se svojevremeno sami javili kao prevoditelji volonteri, ali su sada zacijelo dobili odlično plaćen posao u nekoj obavještajnoj službi. Inače je na konferenciji bila zapažena moja virtualna tipkovnica za arapski jezik integrirana u pretraživač Google za pretraživanje web sajtova na arapskom, a govorio sam i o nekim svojim dosjetkama kojima se i onaj tko ne zna arapski može poslužiti u pretraživanju web sajtova na arapskom.'
Profacina internet stranica “Mario’s Cyberspace Station – The Global Intelligence News Portal” do sada je posjećena više od 6,6 milijuna puta. Profaca kaže da je redovito koristi 10 400 pripadnika američke vojske i 3020 različitih pojedinaca iz američke vlade, odnosno oni čije internet adrese završavaju sa .gov. Među njima su zaposlenici Bijele kuće, State Departmenta, Justice Departmenta, NSA, FBI, DEA, CIA, i mnoge druge američke vladine obavještajne službe i agencije.
'Znam da moj web posjećuju pojedinci i kineskih obavještajnih službi ili kineske države i komunističke partije. Imam i dosta posjetitelja iz arapskih zemalja, a o meni i mojoj Internet stranici se ponekad raspravlja i na nekim web stranicama odnosno internet forumima povezanim s Al Kaidom. Do sada sam primio nekoliko poruka nadobudnih pojedinaca koji su se zanimali kako bi mogli početi raditi za CIA-u i da li bih im ja u tome mogao pomoći', kaže Profaca.
Na konferenciji je osobito bio zapažen susret Proface i Eliota A. Jardinesa,, pomoćnika zamjenika nedavno imenovanog direktora svih američkih obavještajnih službi (DNI – Director of National Intelligence.
'Prepoznao me po fotografiji s jedne od oko 1600 mojih web stranica, prišao mi je i rukujući se sa mnom kazao “Mario, ja sam veliki obožavatelj vašeg rada na internetu i gotovo svakodnevno posjećujem vaš web”', rekao je Profaca za Nacional.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika