01.02.2006. / 11:04

Autor: Tina Zlatar

SAD

Bush: SAD nastavljaju s čvrstim stavom prema neprijateljima

Osvrnuo se na sve razvijeniju ekonomiju Kine i Indije, na potrebu da Amerika ostane angažirana u svijetu, borbu i želju da dovede demokraciju u Irak te da Iran konačno osjeti slobodu.

Američki predsjednik George Bush predstavio je Kongresu i javnosti Stanje Unije za 2006. godinu. Bush je poručio da treba zadržati čvrst stav prema neprijateljima slobode i dodao: "Naše vodstvo je jedini način da zaštitimo naše ljude, osiguramo mir i kontroliramo svoju sudbinu i zato će Amerika nastaviti vladati". Odbacujući pozive kritičara za ubrzano povlačenje američkih snaga iz Iraka Bush je kazao kako "nema mira u uzmaku". On nije postavio rokove za smanjenje američkih snaga u Iraku ponovivši da će to ovisiti o tome koliko iračke snage budu preuzimale sigurnost zemlje u svoje ruke.
Bush je obećao nastaviti promicanje demokracije u svijetu kao oruđa za suzbijanje terorizma unatoč kritikama da ta politika može uroditi neočekivanim plodovima kao što je pokazala pobjeda militantnog Hamasa na nedavnim palestinskim izborima.Upozorio je da u Iranu, Sjevernoj Koreji, Siriji, Burmi i Zimbabveu nema demokracije i pozvao na njezinu uspostavu te pozvao svoje saveznike, Egipat i Saudijsku Arabiju da nastave produbljivati demokraciju u svojim zemljama.
"Naša zemlja je predana povijesnom dugoročnom cilju, mi idemo za okončanjem tiranije u našem svijetu jer buduća sigurnost Amerike ovisi o tome", rekao je on.
Također, Bush želi za 75 posto smanjiti uvoz goriva s Bliskog istoka do 2025. godine i to želi postići pronalaskom alternativnih vrsta goriva. "Amerika je ovisna o gorivu koje se uvozi iz nestabilnih dijelova svijeta. Najbolje rješenje te ovisnosti je tehnologija".
Pronalazak novih izvora energije bio je samo jedan od brojnih prijedloga u govoru. Osvrnuo se na sve razvijeniju ekonomiju Kine i Indije, na potrebu da Amerika ostane angažirana u svijetu, borbu i želju da dovede demokraciju u Irak te da Iran konačno osjeti slobodu. Čak se obratio Iranskom narodu: "Amerika poštuje vaše pravo izbora svoje sudbine i pravo da se izborite za svoju slobodu".
Naglasio je da Amerika podržava demokratske reforme na Bliskom Istoku te dodaje da "vođe Hamasa moraju priznati Izrael, odbaciti terorizam te raditi na trajnom miru". Na kraju je zamolio Demokrate da surađuju s Republikancima na rješavanju ozbiljnih problema. Ipak, sve je to preizborna trka i iako Bush planira predstaviti svoje prijedloge diljem zemlje, malo je vjerojatno da će oni proći na Kongresu

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika