01.02.2006. / 14:39

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKI SABOR

SDP traži Palarićevu ostavku

SDP-ovi saborski zastupnici pozvali su u srijedu čelnika Središnjeg državnog ureda za upravu, Antuna Palarića da odmah podnese ostavku zbog, kako tvrde, legaliziranja nezakonito formiranih vlasti i izigravanja volje birača u nekim sredinama. Iako su svi zastupnici poduprli najavu Vlade o raspuštanju vlasti u sredinama gdje je utvrđeno da je formirana na temelju bjanko ostavki, oporba je u raspravi ocijenila da Vladine izmjene zakona o lokalnim izborima nisu potrebne, jer ne sprječavaju trgovinu vijećničkim mandatima, a SDP je svu krivicu za takve nezakonitosti svalio na Palarićev ured. Palarića su prozivali da je svojom pasivnošću legalizirao nezakonito konstituiranu vlast i prevaru birača u Sisku, Drenovcima i još nekim sredinama, da reagira samo kada i ako to traži HDZ, da je svojom izjavom novinarima da o svemu pitaju premijera Ivu Sanadera pokazao da se struka ništa ne pita u problemima oko formiranja lokalnih vlasti, već da o svemu odlučuje politika. "Ne odlučuje Palarić ni o čemu, premijer donosi odluku, a premijer nikako da shvati da su građani u Sisku rekli da neće Dinka Pintarića (HDZ) za svoga gradonačelnika i na izborima ga maknuli, a Pintarić je mimo njihove volje ponovno postao gradonačelnik", kazao je Nenad Stazić (SDP). SDP-ovac Davorko Vidović, nedavno smijenjeni sisački gradonačelnik , najavio je amandman na Vladine zakonske izmjene po kojemu bi Vlada, ako neki vijećnik dovede do promjene volje birača, po sili zakona raspisala izvanredne izbore, a čime bi se, tvrdi, onemogućilo Palarićev ured u namjeri da po svaku cijenu očuva vlast jedne stranke. HDZ-ovi zastupnici odbacili su prozivke SDP-ovaca da je u Sisku bilo trgovine vijećničkim mandatima, već tvrde da su se dva SDP-ova gradska vijećnika, nezadovoljni Vidovićem kao gradonačelnikom, legalno pridružila ostalima koji su mu izglasali nepovjerenje. Ivanka Roksandić (HDZ) manipulacijom vlasti smatra Vidovićev otpor da napusti prostorije sisačkog poglavarstva i angažiranje zaštitara. Ruža Tomašić (HSP) Vladine je izmjene ocijenila nepotrebnima, ustvrdivši da je na njezinu stranku otvorena nesmiljena hajka u medijima i politici da najviše trguje mandatima, što odlučno odbacuje.
"HSP niti je prodao hrvatski teritorij, niti je predao generale Haagu, niti je sudjelovao u privatizacijskoj pljački, a samo zato što rastemo kao stranka na nas je otvorena hajka", kazala je. IDS-ovci Damir Kajin i Valter Poropat prozvali su SDP da je izigrao volju birača jer je u Labinu koalirao s HDZ-om. "To je isto moralna katastrofa", poručio je Kajin.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika