01.02.2006. / 17:38

Autor: Nacionalova redakcija

ATOMSKA ENERGIJA

Italija obnavlja svoj nuklearni program

Kako bi se osigurala od eventualne energetske krize Italija treba obnoviti svoj nuklearni program, istaknuli su talijanski stručnjaci proteklih dana okupljeni na konferenciji o nuklearnoj energiji u Milanu. S obzirom da nemaju vlastite energetske izvore Talijani plaćaju najvišu cijenu električne energije u Europi. Od uvozne nafte, odnosno plina potječe oko 75 posto električne energije proizvedene u Italiji. Neimenovani ugledni dužnosnik iz talijanskoga energetskoga sektora upozorio je da će se i Italija uskoro morati usredotočiti na proizvodnju električne energije iz nuklearnih elektrana te da bi trebalo obnoviti talijanski nuklearni program, zabranjen 1986. godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilu. Suvremene nuklearne elektrane znatno manje zagađuju okoliš, a električna energija proizvedena u nuklearnim pogonima upola je jeftinija.

Premda je talijanski premijer Silvio Berlusconi već ranije nastojao obnoviti talijanski nuklearni program, ti bi njegovi potezi redovito bili odbijeni na razini lokalne vlasti. Odluči li se talijanska vlada na obnovu nuklearnog programa, trebati će 10 do 15 godina za pokretanje novih elektrana. Jer kako tvrde stručnjaci, stari pogoni zatvoreni nakon Černobila nisu obnovljivi zbog zastarjele tehnologije odlaganja nuklearnoga otpada, odnosno nedostatnih sigurnosnih standarda.  

 

Vezane vijesti

Putin: Reaktor u Bušeru će biti pokrenut ovog ljeta

Putin: Reaktor u Bušeru će biti pokrenut ovog ljeta

Prva iranska nuklearna elektrana koju su izgradili Rusi, u Bušeru na jugu zemlje, trebala bi početi s radom ovog ljeta, izjavio je u četvrtak ruski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika