01.02.2006. / 19:13

Autor: Hrvoje Perinić

RAD NEDJELJOM

Vlada i sindikati bez konsenzusa o radu nedjeljom

Niti u srijedu nije postignut konsenzus o radu trgovina nedjeljom na sastanku četriju sindikalnih središnjica i Vlade. Dio sindikalnih središnjica protivi se zabrani rada nedjeljom, dio je podupire, a dio se zalaže za "djelomičnu zabranu" rada. Premijer Sanader je istaknuo nakon sastanka da se on zalaže da, kako je to već propisano drugim aktima, u novi Zakon o trgovini uđe i odredba prema kojoj bi radnici koji rade nedjeljom bili dodatno plaćeni. Najavio je da će se o zakonu koji regulira rad nedjeljom raspravljati i idućeg tjedna na sastanku s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst protivi se zabrani rada nedjeljom, te ne podupire uplitanje Crkve u to pitanje jer je ono isključivo ekonomske prirode.
Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata je protiv rada nedjeljom, osim u slučaju prijeke potrebe i šireg društvenog značaja. Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata javnih službi mišljenja je da rad nedjeljom treba zabraniti sve dok se prijave radnika ne počnu brzo rješavati na prekršajnim sudovima. Ivan Tomac, v. d. predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, napomenuo je da mora poštovati želje svoje članice, Sindikata trgovine Hrvatske, koji traži zabranu rada trgovina nedjeljom. Na sastanku je iznesen prijedlog prema kojem bi sindikalni povjerenici mogli u slučaju kršenja radničkih prava zvati inspektora rada koji bi odmah trebao izići na teren. Na današnjem sastanku Sanadera i sindikalnih čelnika razgovaralo se i o novom Zakonu o privatizaciji koji bi trebao unaprijediti radničko dioničarstvo.

Vezane vijesti

Vatikan se buni: Nogomet u nedjeljno podne nasilje je na obitelj

Vatikan se buni: Nogomet u nedjeljno podne nasilje je na obitelj

Iz Vatikana su osudili novost koja će ove sezone, za potrebe što većih prihoda klubova iz Serije A od televizijskih prava, ući u talijanski klupski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika