02.02.2006. / 17:13

Autor: Tina Zlatar

SABOR

Rebić bi duljim vojnim rokom Istrijane učio hrvatskoj povijesti

Rebićeva izjava o Istrijanima reakcija je na Damira Kajina koji se nije složio s njegovom tvrdnjom da treba ukinuti civilno služenje vojnog roka koje ničemu ne koristi, jer svi od 18 do 80 godina trebaju biti spremni braniti Domovinu.

Pitanje treba li ili ne ukinuti obvezno služenje vojnog roka izazvalo je u četvrtak žestoke polemike u Saboru. U pojedinačnoj raspravi HDZ-ovac Niko Rebić izjavio je kako bi vojni rok za Istrijane trebao umjesto 6 trajati 12 mjeseci "kako bi naučili lekcije iz hrvatske povijesti". Na ovu primjedbu žestoko je reagirao nezavisni zastupnik Branimir Glavaš riječima: "Ne vrijeđajte istarske Hrvate". Međusobna dobacivanja prekinuo je predsjednik Sabora Vladimir Šeks izrekavši Glavašu prvo opomenu, a nakon što mu je Glavaš poručio da krši Poslovnik jer ne reagira na Rebićevo ometanje, Šeks mu je izrekao i opomenu s oduzimanjem riječi.
Rebićeva izjava o Istrijanima reakcija je na Damira Kajina koji se nije složio s njegovom tvrdnjom da treba ukinuti civilno služenje vojnog roka koje ničemu ne koristi, jer svi od 18 do 80 godina trebaju biti spremni braniti Domovinu. Svoju izjavu Rebić je potkrijepio Titovim riječima: "Trebamo raditi kao da će sto godina biti mir, a spremati se kao da će sutra biti rat". Svojim tvrdnjama Rebić je izazvao žestoke rekcije ostalih sabornika zbog vrijeđanja mladića koji koriste društvu služeći civilni vojni rok. SDP-ovac Nenad Stazić rekao je kako se nada da nijedan vojni ataše nije čuo Rebićevo izlaganje jer "to će odgoditi prijem Hrvatske NATO barem za dvije godine".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika