03.02.2006. / 13:28

Autor: Nacionalova redakcija

VLADINE TAJNE

Sanaderova vlada je znala za balkansku trgovinsku uniju

Nacional je 14. lipnja 2005. objavio da je u Sofiji održan sastanak ministara gospodarstava balkanskih država na kojem je Republiku Hrvatsku zastupao državni tajnik Vladimir Vranković

Ivo Sanader i barem dvoje njegovih ministara Branko Vukelić i Kolinda Grabar-Kitarović već duže od osam mjeseci su znali da EU namjerava zatražiti stvaranje slobodne trgovinske zone na Balkanu. Premda su Sanader i Kolinda Grabar-Kitarović prošlog tjedbna izrazili iznenađenje prijedlogom koji je ispred EU izložio Ollie Rehn, vrh vlade je još u lipnju znao za ideju nastalu u Bruxellesu. Nacional je 14. lipnja 2005. objavio da je u Sofiji održan sastanak ministara gospodarstava balkanskih država na kojem je Republiku Hrvatsku zastupao državni tajnik Vladimir Vranković.
U Sofiji je postignut i dogovor da će u idućih šest mjeseci početi pregovori čiji je cilj sklapanje multilateralnog sporazuma između Hrvatske, BiH, Makedonije, Albanije i Srbije i Crne Gore. Čitava stvar se držala u strogoj tajnosti jer su u Banskim dvorima znali da će objavljivanje ideje o balkanskoj trgovinskoj zoni izazvati snažne reakcije javnosti. Osim toga i dio domaćih diplomata se protivio ovoj ideji i hrvatskom sudjelovanju u pregovorima, međutim u vladi je odlučeno da se njezini predstavnici trebaju susresti s ministrima ex-Jugoslavije i Albanije.
Nacionalov diplomatski izvor tvrdi kako su bar dva inozemna faktora snažno zagovarala realizaciju ove ideje. Prvi je vlada SAD-a koja želi stabilan Balkan, ali i način kako udobrovoljiti Srbiju i Crnu Goru te BiH. Obje države imaju niz problema i daleko su od ulaska u euro-atlanske integracije tako da stvaranje jedinstvenog tržišta za njih znači samo dobitak. Tim više jer nisu ni članice Svjetske trgovinske organizacije, a o EU ili nato ne mogu još ni razmišljati. Jedinstveno tržište olakšalo bi izvoz njihove robe u okolne zemlje, a budući su tamošnji proizvodi u pravilu jeftinija, rezultat bi mogao biti određeni gospodarski oporavak Beograda i Sarajeva. Druga osoba koja snažno zagovara ovu ideju je Erhard Busek, austrijski političar i glavni koordinator Pakta za stabilnost. Busek je proveo akciju stvaranja jedinstvenog energetskog sustava jugoistočne Europe, a sada zagovara i veće ekonomsko jedinstvo.

Vezane vijesti

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

Posljednje izvješće ‘Nacije u tranziciji 2012' nevladine organizacije Freedom House u kojem se analizira demokratski razvoj država središnje i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika