Objavljeno u Nacionalu br. 534, 2006-02-06

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Lane i Renate

Zar su svi muškarci koji se javljaju u hrvatskim medijima pametni poput uglednog Kolumnista, borca za prava anonimnih fizičarki i otkrivačice lijeka protiv vaginalnog herpesa?

Vedrana RudanVedrana RudanLudilo! Jedan je ugledni kolumnist u jednom hrvatskom tjedniku osjetio potrebu da se stavi u obranu žena znanstvenica koje, skrivene od razuzdane gomile, bulje u razna stakalca i nebeske zvijezde, rade na nanoskopu, a nitko o njima, samozatajnim jadnicama, ne piše, ne govori, nitko ih ne snima. Na hrvatskim TV ekranima vidimo samo prekrasna lica prestrašnih glupača koje su do medijske slave došle silikonskim loptama, bijelim zubima i golom riticom.

Kolumnist se obrušio na taj pogubni trend koji praznoglavim lutkicama daje važnost, a astrofizičarkama oduzima njihovo zasluženo pravo na pokazivanje zuba fotoreporterima i TV snimateljima. Kolumna je ukrašena sličicom jedne od astrofizičarki. Gospodin je, obuzet pravednim gnjevom što u hrvatskim medijima nema fizičarki, astrofizičarki i liječnice koja je otkrila lijek protiv vaginalnog herpesa, iskoristio priliku pa osuo drvlje i kamenje na mnogobrojne hrvatske Renate i Lane. Neću ga citirati. Zašto su sirote astrofizičarke, koje daleko od medijskih lampi bulje u, valjda, ne razumijem se, nebo, kolumnistu poslužile da se strasno izriga na Lane i Renate? Što to Lane i Renate imaju ili nemaju što Kolumnista izbezumljuje? Nije jedini. I neke kolumnistice su ogorčene zato što su hrvatski medijski prostor zagadile mnogobrojne Lane i Renate. Postalo je trendi rugati se lijepim ženama koje, za razliku od pametnih kolumnista i kolumnistica, nemaju ništa u glavi. Kad bi i bilo tako, osobno ne dijelim to mišljenje, čudi me kako to da uvaženi analitičari i analitičarke u hrvatskim novinama i na hrvatskim televizijama ne vide ni jednog glupana. Zašto ne čitamo otrovne opaske na račun Renata i Lanislava? Je li moguće da su svi muškarci koji se javljaju u hrvatskim medijima pametni poput uglednog Kolumnista, borca za prava anonimnih fizičarki i otkrivačice lijeka protiv vaginalnog herpesa? Sportski komentatori, TV voditelji, novinari, urednik tjednika u kojem piše Kolumnist... Svi su ti dečki otkrili lijekove protiv psorijaze, melanoma, očnog herpesa... Zašto Kolumnist po njima ne sere? Smetaju mu ženske sise i žene koje znaju koji su psići "in", a sam se slika s cigarom u ustima, zato što je to "in", drži u naručju psića, zato što je držanje psića u naručju "in", a i njegov je psić njegov samo zato što je "in". Da se ne govori o njegovu druženju s mužjacima koji su "in" u splitskoj oštariji koja je "in". Moram priznati, strahovito mi ide na živce ovo pljuvanje po, primjerice, Renati Sopek ili Lani Pavić.

Što su kolumnistima, kolumnisticama i novinarkama učinile te žene? Tko je Renata Sopek? To je mlada, lijepa, obrazovana žena koja svoj posao radi korektno. Zašto je Renata Sopek ljudima iz medija trn u oku? Moćnim ženama zato što vole reći kako ljepota isključuje pamet a našem Kolumnistu zato što zna da je totalno nezanimljiv ženama poput Renate. Zna li Kolumnist da je nezanimljiv i astrofizičarkama i doktorici koja je izmislila lijek protiv vaginalnog herpesa? Žene vole muškarce, ne kolumniste. Lana Pavić. Čime je prelijepa i pametna Lana Pavić zaslužila zlobu koja se na nju obrušila? Zamjeraju joj što je stalno u medijima iako ništa u životu nije napravila? Tko Lanu gura u medije? Tko vlada svim hrvatskim medijima? Muškarci. Dakle, ne postoji Lana Pavić koja bi mogla davati intervjue, nastupati, slikati se, intervjuirati Vesnu Pusić, bez pomoći moćnih muškaraca.

Na njihov se račun ne čuju zlobni komentari. Uvaženi se Kolumnist nije izdrkao na urednika svoga lista koji u istom broju objavljuje i apel za zaštitu astrofizičarki od anonimnosti i Izbor 100 najseksi Hrvatica. Borac za prava fizičarki trebao je u svoju feminističku, kolumnističku šaku zgrabiti šefova jaja i kolumnistički ih stisnuti jer njegov gospodin šef nije među sto seksi Hrvatica uvalio doktoricu koja je otkrila lijek protiv međunožnog herpesa. Žao mi je kad neki mužjaci povremeno osjete potrebu reći nešto lijepo o fizičarkama, doktoricama i ženama koje rade na nanoskopu.

Zašto to rade? Kći im je diplomirala? Mama profesorica odlazi u penziju? Kolumnist misli da pametne žene treba snimati, fotografirati? Tko su pametne žene? To su doktorice, fizičarke, astrofizičarke, radnice na nanonskopu? A glupače su one koje imaju velike sise, dobre zube i dugačke noge? Tko su pametni muškarci? To su doktori, astrofizičari, radnici na nanoskopu i kolumnisti? A glupani su oni visoki, mišićavi, vitki, oni koji imaju dobre zube i veliki kurac? Otkud Kolumnistu ideja da fizičarke i astrofizičarke žele osvanuti u medijima? Ako ti izađe intervju u lijepom tjedniku u kojem Kolumnist brani pametne žene koje nitko ne napada, ako se ukažeš na nekom od hrvatskih ekrana, ako se u ženskoj reviji snimiš s kuhačom u ruci, ti si uspjela? Što ako to fizičarke uopće ne zanima? Možda i zato što znaju da bi na putu u medije morale sresti ili Kolumnista ili njegovog šefa ili nekoga njima sličnoga? Kolumnist ne razumije, neke pametne žene misle da, kad bi ih mužjaci i pripustili, pojavljivanje u medijima nije mjerilo ni sreće ni uspjeha. To nikako ne znači da su one žene koje su se odlučile za uspjeh uz pomoć medija glupe. Samo su izabrale teži put. Sirotice. Na svom će putu stalno, sa svojih lijepih lica, brisati gadnu slinu bijesnih kolumnista. Sirotice? Teži put? Ma, ni fizičarkama nije lako. Ima li išta gore nego kad se za tvoja neželjena prava bori nekakav kolumnist?

Vezane vijesti

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je za beogradski dnevnik ''Politika'' od nedjelje kako je nedavni izbor Tomislava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika