Objavljeno u Nacionalu br. 534, 2006-02-06

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Velimir Đuretić kleveće Latina i "Latinicu"

Novi udar HRT-ove mafije zasad bez Galićevih sankcija

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 19.30
kaktus

Izvješće sa sjednice Programskog vijeća Rvacke TV voditelj Šprajc totalno krivo najavljuje riječima "završena je saga o Latinici". Bila bi završena da je ravnatelj Galić obavijestio sjedničare i sjedničarke o svojoj odluci o pokretanju disciplinskog postupka protiv Velimira Đuretića zbog nečuvenih laži i svinjarija koje se ovaj novi nekvalificirani cenzor "Latinice" i prastari urednik svega sprema izgovoriti o Denisu Latinu i "Latinici" u "Večernjem listu" od petka. Šprajcekova "saga o Latinici" bila bi završena da je ravnatelj Galić obavijestio članove Programskog vijeća kako nemaju nikakvih ovlasti da se petljaju u uređivanje "Latinice". Bar je predsjednik Programskog vijeća TV Zdenko Ljevak mogao učiniti to isto i posebno preporučiti onim svojim dragim članicama i članovima koji su predlagali da Latinica ide u živo i da se ukinu reakcije gledatelja, da to nemaju prava činiti. Budući da su i Ljevak i Galić nekoliko dana kasnije viđeni na maloj seoskoj priredbi u Opatiji, na izboru Miss Svemira Hrvatske, očito su bili zauzeti pripremama za sudjelovanje u nečem puno značajnijem nego što je to "Latinica". Trebalo je naučiti buljiti u kandidatkinje dok ti žena sjedi kraj tebe u prvom redu, a djeca su negdje daleko.
Đuretićev incident u Večernjaku doista je jedinstven oblik profeisonalne suradnje. Pritom ne mislimo na suradnju Galića i Đuretića koja je očita, jer Đuretić sigurno ne bi bez ravnateljeva znanja i odobrenja pričao o stvarima koje spadaju u Galićevu nadležnost. Nije bez razloga Đuretić bio urednik još početkom osamdesetih prošlog stoljeća i razvio se tek pod Galićem do savršenstva: postao je nadurednik "Latinice". I sad taj tip kao nadurednik, dok mu urednik Latin leži u bolnici, vrlo pronicljivo opaža da je Latin bolestan, ali za to ima i retroaktivno tumačenje: zato što je Latin sada bolestan, treba "analizirati" (sportsko-udbaški termin) njegove zadnje emisije, što je bistri Đuretić učinio, ne zna se kad i gdje, ali je primijetio, ne zna se po čemu, da Latin "sve manje i manje radi kao autor". Istom inteligencijom i kompetencijom, kao i žarki humanitarac Puhovski i Pavićev redikul Čičkolina, i Đuretić traži da "Latinica" ide uživo, ali jedini on bolesno insinuira "da je problem u Denisovoj bolesti i strahu od rada uživo." Jedini on, u ime HRT-ove mafije zahvalnih urednika i susretljivih producenata, predlaže Škoru i Parni valjak ponedjeljkom u terminu "Latinice".
Točno tjedan dana poslije ove sjednice Denis Latin je, šestog veljače o.g., u ponedjeljak, prvi put nakon primitivnih ispada protiv "Latinice" u Saboru došao iz bolnice na posao, ošišao se i počeo pripreme za snimanje. Radna sredina mu je idealna: anonimni telefonski junaci potaknuti saborskom raspravom prijete mu da će ga ubiti, a ravnatelj Mirko Galić da će ga otpustiti.


NAŠA MALA KLINIKA
Utorak, Nova TV, 20.00
četiri kaktusa

Četiri kaktusa idu terminu ove emisije koji je rezultat dosta čudne profesionalne etike. Vodećim kadrovima Nove TV nije stalo do gledanosti njihovih emisija, prioritet im je pokazati svoju genijalnost radnoj sredini koju su napustili. Svi se sjećamo vijesti Nove TV emitiranih točno u prozirnih pola osam navečer. Trebalo je potući gledanost Dnevnika. Kad se u toj djetinjastoj ambiciji nestašnih seljanki i seljačića nije uspjelo, početak sirotih vijesti koje su radili škartovi prebjegli s HRT-a, počeo je uzmicati lagano prema satu 19-om, pa kad se Dnevniku nije mogla ukrasti gledanost, ukralo mu se ime. Sad se te bivše vijesti Nove TV i bivših 24 sata Nove TV zovu "Dnevnik (Nove TV)", a gledanost mu je, naravno, bijedna, svega nekoliko postotaka.
Poslije isto tako neprofesionalno motiviranog seljakanja kviza Mirne Berend, pred nama je najnoviji slučaj. Da li bi itko normalan stavio svoju emisiju u vrijeme u kojem ona nema šansi. Ako se išta gleda na HRT-u, onda je to prognoza vremena u osam navečer poslije Dnevnika i Sporta. I baš precizno u tu sekundu počinje "Naša mala klinika". Nije čudo da je nismo gledali.


SANJA: DVORNIKOVI
Petak, RTL TV, 17.55
vijenac

Za Dvornikove već znamo da su zanimljivi, kulturni, dragi, pametni i dirljivo dobri ljudi, pa je logičan bonus za gledatelje fenomenalnih "Dvornikovih" bilo gostovanje dide, tj. Borisa Dvornika, koji se pojavio na samom početku emisije i opet oduševio publiku kako u Sanjinu studiju tako i diljem domovine.


ZUHRA SHOW
Subota, Nova TV, 20.10
četiri kaktusa

Cijelu večer gledati Zuhru kako se drveno ulaguje Oliveru Dragojeviću, ajde-de, ali imati Milana Bandića u bezgrešnom cjelovečernjem tretmanu povlači samo jedno pitanje: tko to financira? Jest da je predizborna godina, ali da komercijalna TV

RED CARPET
Nedjelja, Nova TV, 18.10
vijenac

Nova intendantica zagrebačkog HNK Ana Lederer usred kazališta, zato što je njezin tata Petar Šarčević nekad tu skromno režirao, arogantno se dere Ika Škomrlj i Ivanka Boljkovac


DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
kaktus

Policijsku vijest o našem pljačkašu koji je uz pomoć električnog shockera prodavačici oteo dnevni utržak, poštenjačina Goran Milić pretvorio je u moralnu prodiku i došao do zaključka da je to "moralno dno dna". Nekad su se djevojke tako branile od napadača, a sad oni tako napadaju njih i to samo zbog nekoliko tisuća kuna, ogorčeno će naš Milić. Na stranu miješanje vijesti i komentara, više nas uznemiruje zaključak da gospodina pljačkaša Milić nehotice doživljava kao kolegu, jer samo lopov lopovu može kritizirati stil i način.

OPATIJA: MISS UNIVERSE HRVATSKE
Nedjelja, HRT 1, 21.07
četiri kaktusa

U prvom redu sjedio je glavni šef Rvackog radija i TV Mirko Galić s gospođom, a do njega predsjednik Programskog vijeća Rvacke TV Zdenko Ljevak. Iz drugog reda stalno je izduživao svoj masni vrat bolesno radoznali g. Anto Kovačević Strunjača Ova trojica vodećih rvackih intelektualaca ako nemaju ukusa, bar imaju vremena. Ako g. Strunjača još uvijek ima u Pobrima iznad Opatije ono svoje ogromno zdanje, njemu je bilo najbliže spustiti se časkom dolje, ali što reći o dvojici koja na pretplatnički račun sjede na kretenski dosadnoj priredbici. Možda se spremaju preći na Novu TV ili RTL TV, pa kao nekada Blažičko skijanje, odnijeti sa sobom sva prava na prijenos male seoske priredbe. Raznorazni izbori za miss, pretpostavljamo da se sada u to uvjerio i tv-vijećnik Ljevak, nisu programski materijal za javnu TV.

Vezane vijesti

Hloverka ukinula Latinicu, Denis Latin odbio raditi Otvoreno

Hloverka ukinula Latinicu, Denis Latin odbio raditi Otvoreno

Nakon 16 godina emitiranja Hloverka Novak-Srzić ipak je ukinula Latinicu jer njezin autor i voditelj želi biti predsjednik. Stoga je ona kazala kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika