12.03.2003. / 00:00

Autor: Ana Glavina

DEN HAAG

USPOSTAVLJEN MEĐUNARODNI KAZNENI SUD



Inauguracija prvog stalnog Međunarodnog kaznenenog suda (ICC) ostvarena je u utorak u Den Haagu, polaganjem prisege njegovih 18 sudaca pred predsjednikom Skupštine stranaka Suda, jordanskim princom Zeidom Ra’adom Zeidom Al-Husseinom, u nazočnosti nizozemske kraljice Beatrix i glavnog tajnika UN Kofi Annana. »Sud koji smo stvorili i čije suce postavljamo danas, odgovara na neka od najtamnijih dijelova našeg ljudskog iskustva, ali to je istodobno i svečanost nade«, rekao je na svečanosti princ Zeid al Husein. Ivo Josipović, hrvatski stručnjak međunarodnog prava koji je bio i kandidat za suca ICC-a ocijenio je ovaj sud kao » kamen međaš u razvoju međunarodnog kaznenog prava«. Među 18 odabranih sudaca, sedam je žena, a prisegu su položili u Viteškoj dvorani nizozemskog parlamenta. ICC je uspostavljen je 17. srpnja 1998. kada je 120 država potpisalo Rimski statut, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2002. nakon što ga je ratificiralo 60 potpisnica. Do danas je Statutu pristupilo 139 država a ratificiralo ga je 89, među kojima i Hrvatska. Glavni protivnik upostave suda bile su SAD, Rusija i Kina.
Osnivanjem ICC-a više neće biti potrebe za kreiranjem ad hoc sudova, i preuzeti će slučajeve samo kada oni neće biti u mogućnosti istražiti ili goniti ozbiljne zločine. Zemlje koje su ratificirale Rimski statut mogu Sudu izručiti svoje ili strane državljane koji su počinili zločin na njihovom teritoriju. Međunarodni kazneneni sud će početi s radom krajem 2003. kao jedini stalni svjetski sud za individualnu odgovornost za ratne zločine, uključujući genocid, kao i za zločine protiv čovječnosti i agresiju, a bit će nadležan samo za zločine počinjene nakon 1. srpnja 2002. kada je Rimski statut o osnutku ICC-a stupio na snagu.

Vezane vijesti

Nekoliko stotina prosvjednika Haaškom sudu pokazalo crveni karton

Nekoliko stotina prosvjednika Haaškom sudu pokazalo crveni karton

Prosvjedni skup pod nazivom "Pravda je izgubila ravnotežu" završio je u subotu u Den Haagu simboličnim podizanjem crvenih kartona Haškom sudu, od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika