08.02.2006. / 10:54

Autor: Tina Zlatar

KOSOVO

Kontaktna skupina: Kosovo bi trebalo dobiti neovisnost

Sawers: Kosovo može dobiti neovisnost od Srbije tijekom pregovora ove godine, ukoliko pokaže dovoljno demokratske zrelosti.

Dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije John Sawers u ponedjeljak je političkim predstavnicima kosovskih Srba objavio da je Kontaktna skupina odlučila Kosovu dati neovisnost. Nakon susreta s s dužnosnicima kosovskih Albanaca u Prištini Sawers je izjavio: "Kosovo može dobiti neovisnost od Srbije tijekom pregovora ove godine, ukoliko pokaže dovoljno demokratske zrelosti". Dodao je da o kosovskim liderima ovisi kada će cilj biti ostvaren jer oni sami moraju osigurati međusobno razumijevanje i suradnju.
Goran Bogdanović, član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova, nezadovoljan ishodom sastanka izjavio je za B92 da su imali neugodan sastanak u kojem su saznali da je Kontrolna skupina donijela odluku o neovisnosti Kosova i Metohije. Prema njegovim riječima: "Sawers nas je uvjeravao da moramo prihvatiti takvu odluku jer je to najbolje za Srbe koji su ostali na prostoru Kosova. Naravno, nismo zadovoljni takvim stavom Kontrolne skupine jer smatramo da na takav način pregovori o konačnom statusu nisu ni potrebni. Zašto bismo igrali utakmicu ako se unaprijed zna rezultat?"
Prvi krug neposrednih pregovora o definiranju konačnog statusa Kosova predviđen je za 20. veljače kada bi se predstavnici kosovskih Albanaca i Srba trebali sastati u Beču.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika