10.02.2006. / 12:25

Autor: Nacionalova redakcija

KAPETAN DRAGAN

Odgođeno saslušanje o izručenju kapetana Dragana

Australski okružni sud u petak je odlučio odgoditi saslušanje o izručenju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, dok na njegovu žalbu na odluku o zadržavanju u ekstradicijskom pritvoru u Sydneyju ne odgovori Vrhovni sud.
Sudac Allan Moore, koji je 27. siječnja donio odluku da će Vasiljković, ostati u pritvoru do odluke o eventualnom izručenju Hrvatskoj, odgodio je saslušanje dok se vrhovni sud ne izjasni o Vasiljkovićevoj žalbi na zadržavanje u pritvoru. Novo saslušanje trebalo bi biti održano u ožujku.
Republika Hrvatska u četvrtak je i službeno uputila zahtjev za izručenjem.
U Ministarstvu pravosuđa priopćili su da je zahtjev za izručenje sastavljen prema smjernicama australskog državnog odvjetništva.
Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin, javnosti poznatiji kao Kapetan Dragan, uhićen je 20. siječnja u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska.
Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.
Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljenike. Tereti ga se i da je u srpnju 1991. zapovijedao napadom na Glinu i okolna sela, prilikom kojeg su oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.
Vasiljković je optužbe odbacio, a međunarodnu tjeralicu hrvatskih vlasti ocijenio kao pokušaj Zagreba da vrši pritisak na Srbe.

Vezane vijesti

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Australski Federalni sud odbacio je u petak žalbu kojom je osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan", želio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika