01.07.2002. / 00:00

Autor: Ana Glavina

LJUBLJANA

HEP NEĆE PREUZIMATI STRUJU IZ KRŠKOG BEZ RATIFIKACIJE HRVATSKO-SLOVENSKOG SPORAZUMA

HEP NEĆE PREUZIMATI STRUJU IZ KRŠKOG BEZ RATIFIKACIJE HRVATSKO-SLOVENSKOG SPORAZUMA
HEP nije prihvatio ponudu slovenske vlade da od danas preuzme električnu energiju po cijeni od 29,697 eura za megavatsat, jer međunarodni ugovor o nuklearci nije ratificiran, tako će strujom iz nuklearke Krško i dalje raspolagati Slovenija. Naime, jučer u ponoć je istekao rok o sporazumu , u kojem je Krško morao biti ratificiran u oba parlamenta, da bi od 1.srpnja stupio na snagu, a isto tako i ponuda HEP-a. Ti su događaji proteklih dana izazvali do sada najveću krizu vladajuće koalicije u Hrvatskoj, ali i neslaganja između Drnovšekove vlade i oporbe koja je blokirala ratifikaciju slanjem teksta sporazuma na Ustavni sud.
S prvim srpnjem aktivirat će se svi HEP-ovi tužbeni zahtjevi protiv nuklearke Krško za neisporučenu struju u u protekle četri godine u vrijednosti 180 milijuna američkih dolara.
Dnevni listu «VJESNIK» danas postavlja pitanje «Kupuju li Slovenci vrijeme?», gdje je navedeno kako Slovenci stalno odgađaju ratifikaciju sporazuma o NE Krško, kako bi Hrvatska zbog zastare izgubila pravo rješavanja tog problema kroz međunarodnu arbitražu. Kako je je slovenska vlada sredinom 1998 prisvojila hrvatski dio nuklearke, a petogodišnji rok za početak arbritraže istječe sredinom sljedeće godine, Hrvatskoj će ostati samo pola godine za pokretanje međunarodne arbitraže ako Slovenci do kraja godine ne ratificiraju sporazum. Za pokretanje međunarodne arbitraže po pravilima Europske energetske povelje , ne treba suglasnost Slovenije jer su taj dokument ratificirale i Slovenija i Hrvatska.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika