13.02.2006. / 16:53

Autor: Ante Pavić

PTIČJA GRIPA

U Sisku, Zagrebu i Karlovcu pronađeni mrtvi labudovi

Županijski krizni stožer za prevenciju ptičje i pandemijske gripe Sisačko-moslavačke županije priopćio je u ponedjeljak da je uginuli labud, nađen u petak, na obali rijeke Kupe u blizini Mošćenice, poslan na ispitivanje u Hrvatski veterinarski institut - Centar za peradarstvo. U priopćenju se ističe da će rezultati ispitivanja biti poznati u slijedećih nekoliko dana. Mrtvi labudovi pronađeni su i u Zagrebu na jarunskom jezeru i na rijeci Korani u okolici Karlovca.

"Na području Sisačko-moslavačke županije nema pojave ptičje gripe, a ako se svi građani budu pridržavali propisanih mjera, ta vrsta gripe može se potpuno izbjeći", izjavio je predsjednik županijskog Kriznog stožera za prevenciju ptičje i pandemijske gripe i pročelnik županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Anto Rajić. Županijski krizni stožer za prevenciju ptičje i pandemijske gripe građanima je preporučio izbjegavanje svih kontakata s uginulim domaćim ili divljim pticama, a također je preporučio držanje domaće peradi u zatvorenom prostoru. Krizni stožer nadzire cijelo područje Sisačko-moslavačke županije i poduzima sve mjere u cilju suzbijanja pojave ptičje gripe. Građani su pak zamoljeni da svaku pojavu uginuća ili netipičnog ponašanja ptica i domaće peradi dojave najbližoj veterinarskoj ustanovi ili Centru za zbrinjavanje i spašavanje na broj telefona 112.

Vezane vijesti

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Genetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika