15.02.2006. / 13:02

Autor: Berislav Jelinić

NACIONALOV KOMENTAR DANA

Slučaj osumnjićnih sudaca mogao je biti riješen i ranije

Ostaje pitanje je li baš slučajno da je državno odvjetništvo o ovom slučaju informiralo javnost baš u vrijeme natječaja za novog šefa Visokog trgovačkog suda

Današnji potez zagrebačkog županijskog Državnog odvjetništva vjerojatno će utjecati na nadolazeći izbor za predsjednika Visokog trgovačkog suda.Jedan od petorice sudaca o čijem će imunitetu uskoro odlučivati Državno sudbeno vijeće je Nenad Šepić, koga bivša Vlada nije htjela potvrditi na tu funkciju, što je njega jako razljutilo. Šepić se kandidirao i na tekući natječaj za šefa tog suda i lako se može dogoditi da će nakon ovoga njegovi kolege iz sudačkog vijeća tog suda sigurno dobro razmisliti je li pametno da ga biraju na tu funkciju. Šepića i još četvoricu sudaca tog suda Državno odvjetništvo sumnjiči da su 1999. u stečajnom postupku zagrebačke tvrtke Derma iz stečajne mase uzeli pozajmicu od tri milijuna kuna, koju nikad nisu vratili.

Pokažu li se njihove sumnje osnovanim, ovaj potez državnog odvjetništva budi nadu da je ono odlučilo početi obračun s kriminalom u pravosuđu. Međutim, ostaje pitanje je li baš slučajno da je državno odvjetništvo o ovom slučaju informiralo javnost baš u vrijeme natječaja za novog šefa Visokog trgovačkog suda.

Državno odvjetništvo već je u nekim slučajevima pokazivalo naglašen senzibilitet za 'timing' privođenja nekih slučajeva kraju. Primjerice, kada je trebalo odlučiti o tomu je li bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u sukobu interesa, vrlo složen spis detaljno je proanaliziran za svega nekoliko dana, te je donesena, inače točna, odluka u prilog Žužulu.
U jednom drugom slučaju, gdje se trebalo odlučiti je li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uvrijedio zagrebački općinski sud i napravio na njega neprimjereni pritisak objavom oglasa 'Istina je' u kontekstu afere Zagrepčanka, stručnjacima Državnog odvjetništva trebalo je gotovo 8 mjeseci da se očituju na način koji ne ide u prilog Bandiću.
U slučaju osumnjičenih sudaca Visokog trgovačkog suda zato se opet može nagađati da je on otvoren prema javnosti, jer je to nekom skrivenom autoritetu baš sada odgovaralo. To ne znači da to nije trebalo učiniti, ali ostaje dojam da se slučaj mogao zatvoriti i ranije, kako bi se izbjegle ovakve sumnje.

O trgovačkim se sudovima u više navrata govorilo kao o leglu korupcije, zbog čega su brojni suci neformalno isticali potrebu da se oni naprostu ukinu i u skoroj reorganizaciji i smanjenju broja sudova u Hrvatskoj pripoje Općinskim sudovima.
Ta bi se reorganizacija, sukladno preporukama finskih stručnjaka iz netom okončanog twinning projekta, trebala početi provoditi već ove godine. Međutim, ta reforma nije se bavila pitanjem mogućeg ukidanja trgovačkih sudova. Unatoč tomu, o tomu se sve češće govori u pravosudnim krugovima.

Bilo kakva reforma na tom području mogla bi naići na velike otpore među brojnim skrivenim pravosudnim autoritetima, koji bi u takvoj reorganizaciji mogli izgubiti dio svog utjecaja. Takvi će sigurno zdušno lobirati i političke autoritete uvjeravati da bi takva reforma mogla ugroziti politički rejting vladajuće stranke uoči nadolazećih izbora.

To što je državno odvjetništvo osumnjičilo suce Visokog trgovačkog suda ne znači ništa, ako im Državno sudbeno vijeće ne odluči skinuti imunitet. Bit zanimljivo pratiti što će ono odlučiti, jer se u više navrata neformalno tvrdilo kako su neki članovi DSV-a također izabrani sukladno političkim preporukama i nakon raznih kompromisa.

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika