15.02.2006. / 15:53

Autor: Tina Zlatar

MUČENJE U ABU GHRAIBU

Nove snimke mučenja zatvorenika u Iraku

Lupanje glavom u zid i prisilna masturbacija jednog od zatvorenika pred kamerom samo su dio video-materijala prikazanih na australskoj televiziji.

Australska televizija SBS u srijedu je objavila nove, do sad neobjavljene snimke mučenja zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib. Lupanje glavom u zid i prisilna masturbacija jednog od zatvorenika pred kamerom samo su dio video-materijala prikazanih na australskoj televiziji. Također, prikazane su fotografije zarobljenika s teškim ranama glave i tijela te one mrtvih zarobljenika. Dio fotografija prikazuje neke američke vojnike koji su osuđeni zbog mučenja u Abu Ghraibu. Među njima su Lynndie England te Charles Garner, kojeg američko tužiteljstvo smatra glavnim organizatorom mučenja zatvorenika.
Iako fotografije nisu autentizirane, izvršni producent SBS-a Mike Carey izjavio je kako je Dateline, emisija u kojoj su snimke objavljene, dobila stotine fotografija od kojih su neke već poznate javnosti, a druge otkrivaju nove oblike zlostavljanja koje, zbog prevelike brutalnosti nisu prikazane.
Podsjetimo, 2004. godine prvi put su objavljene fotografije mučenja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib koje su potakle američke sudove da pokrenu proces protiv vojnika identificiranih na snimkama. Sedmero vojnika osuđeno je i trenutno služe zatvorsku kaznu od 10 godina.

Vezane vijesti

Libija kao agencija za mučenje

Libija kao agencija za mučenje

Tajne službe rade tajno. To je u njihovoj naravi, drukčije ne bi mogle funkcionirati. Ali prilikom promjena sustava otkriju se i neke tamne rabote… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika