13.03.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

GEMAYEL POSREDUJE IZMEĐU AMERIKANACA I HUSSEINA


Amin Gemayel, bivši libanonski predsjednik, potajno posreduje posljednjih dana između Amerikanaca i iračkog predsjednika Saddama Husseina. On je u posljednjih mjesec dana dva puta bio u Iraku, gdje se sastao sa iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom, a između ta dva posjeta bio je u SAD, Francuskoj i Vatikanu, te je ono što je čuo od Saddama Husseina prenio zapadnim sugovornicima. On je – novinskoj agenciji “Associated Press” izjavio da ovdje nije riječ o klasičnom posredovanju, nego samo o “razmjeni ideja”, ali po svemu sudeći riječ je ipak o posredovanju, i to o jednoj sasvim konkretnoj stvari, tvrdi libanonska štampa. Navodno je Gemayel sa Saddamom Husseinom razgovarao o prijedlogu nekih arapskih zemalja da Saddam Hussein ode u progonstvo, i da se time izbjegne rat.
Gemayel je pogodna osoba za ovakvo posredovanje, jer je osamdesetih godina dobro upoznao Saddama Husseina, s kojim je i razvio dobar odnos, a u prvoj polovici osamdesetih godina dobro upoznaje i sadašnjeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, s kojim je tada surađivao jer su američki marinci neko vrijeme bilo stacionirani u Libanonu. Gemayel je bio predsjednik Libanona od 1982. godine do 1988. godine, a posljednjih godina živio je pretežno u Francuskoj.

Vezane vijesti

CONCACAF Gold Cup: Amerikanci krenuli pobjedom

CONCACAF Gold Cup: Amerikanci krenuli pobjedom

Utakmicama skupine C zaključeno je 1. kolo CONCACAF Gold Cupa, nogometnog prvenstva Sjeverne i Srednje Amerike, koje se održava u SAD-u od 25.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika