16.02.2006. / 15:27

Autor: Ante Pavić

ZAGREB

Barroso: Sad je sve u vašim rukama

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u Zagrebu je u svojem petnaestominutnom govoru zastupnicima Hrvatskog sabora poručio da Bruxelles i Zagreb imaju zajednički cilj, a to je punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. "Kako će stvari odsad napredovati, u vašim je rukama. Pregovori će ići dalje na temelju vlastitih postignuća Hrvatske i njezinih sposobnosti da ispuni sve zahtjeve za članstvo ", naglasio je Barroso u obraćanju zastupnicima kojem su nazočili i najviši hrvatski dužnosnici i predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u RH.Istaknuo je kako je iskustvo Komisije pokazalo koliko je važno da u zemlji postoji puna međustranačka suradnja i nacionalni konsenzus oko pitanja europske integracije. Naglasio je i važnost uključenja svih građana u pitanja pregovora. Predsjednik EK sastao se s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. "S Barrosom sam se suglasio kako su pregovori u Bruxellesu vidljivi. Reforme moramo provesti sami i zbog sebe, a ne zbog EU-a, i trebamo pojačati komunikaciju s građanima jer su oni partner na našem europskom putu", kazao je Mesić u zajedničkoj izjavi za novinare nakon susreta. Predsjednik RH kazao je kako je hrvatski interes da sve države jugoistočne Europe prihvate europske standarde. Barroso je pozdravio "jasne i odlučne poruke predsjednika Mesića", ponovivši da će tijekom pregovora sigurno biti teških pitanja, jer su pregovori o članstvu u Uniji vrlo zahtjevan proces.Predsjednik Europske komisije Barroso rekao je kako je u tijeku novo razdoblje u odnosima Hrvatske i EK jer surađuju na ostvarenju istog cilja - punopravnog članstva Hrvatske u EU-u. Predsjednik EK sastao se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom. Transparentnost i dobra komunikacija te nadstranački i nacionalni konsenzus ključni su za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, izjavio je Barroso nakon sastanka s Šeksom. Barroso se sastao i s predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Ivicom Račanom. "Mogu svjedočiti da imamo potporu političkih snaga Europske unije i Europske komisije kad je riječ o interesu Hrvatske da uđe u Uniju", rekao je Račan, dodavši da je na današnjem sastanku izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim tijekom pristupnih pregovora. Prije odlaska u Sabor Barroso je središtem hrvatskoga glavnog grada prošetao s premijerom Ivom Sanaderom, potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, povjerenikom EK za proširenje Ollijem Rehnom i šefom Delegacije EK u Hrvatskoj Vincentom Degertom. Na putu od Preradovićeva trga prema Hrvatskom saboru, dužnosnici iz Bruxellesa i čelnici hrvatske Vlade svratili su u prodavaonicu kravata, gdje je Barrosu i Rehnu darovan taj izvorni hrvatski proizvod. Na zagrebačkoj tržnici Dolac kušali su sir i vrhnje.

Hrvatska i Komisija u četvrtak su potpisale sporazum na temelju kojeg će Hrvatska ubuduće samostalno upravljati pretpristupnim programima pomoći vrijednima oko 140 milijuna eura.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika