Objavljeno u Nacionalu br. 536, 2006-02-20

Autor: Dean Sinovčić

BOSANSKI TRIJUMF U BERLINU

Zlatni medvjed osrednjoj 'Grbavici'

Žiri Filmskog festivala u Berlinu dodijelio je glavnu nagrdu Zlatni medvjed filmu "Grbavica", koji su poznati svjetski kritičari ocijenili osrednjim

Redateljica Jasmila Žbanić upozorila je tada, kao i pri primanju nagrade, da su najveći ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, krivci za masovna silovanja, još na slobodiRedateljica Jasmila Žbanić upozorila je tada, kao i pri primanju nagrade, da su najveći ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, krivci za masovna silovanja, još na slobodiGotovo da nema ni jednog svjetskog filmskog magazina koji nije objavio da je dodjela Zlatnog medvjeda, prve nagrade na upravo završenom filmskom festivalu u Berlinu, bosanskohercegovačkom filmu "Grbavica" prava senzacija. Nije riječ o tome da je čudno da film iz BiH dobije nagradu, dobili su Oscara za film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića, nego je začuđujuće to što je većina kritičara u Berlinu taj film proglasila osrednjim i nije ga svrstala među favorite. Očito je da je prevagnula intrigantnost teme, a ne intrigantan način na koji je ta tema prikazana.

Težak život majke Esme (Mirjana Karanović), koji postaje još teži kada mora priznati svojoj kćeri Sari (Luna Mijović) da njezin otac nije bosanski vojnik poginuo na ratištu, nego da je ona začeta silovanjem u srpskom logoru, očigledno je fascinirao berlinski žiri kojim je predsjedala poznata glumica Charlotte Rampling. Uostalom, i nekoliko ostalih nagrađenih filmova na sličnom su tematskom tragu.

Moritz Bleibtreu dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu seksualno iskorištavanog učitelja u filmu "Elementarne čestice", dok je Grand Prix žirija, uz film "Offside", dobio i danski film "A Soap", koji govori o romansi između emotivno konfuzne žene i njezina problematičnog susjeda transseksualca. Uz to, Jürgen Vogel osvojio je Srebrnog medvjeda za umjetnički doprinos kao koscenarist, koproducent i glumac u filmu "The Free Will", koji govori o osuđenom silovatelju u potrazi za ljubavlju. Čini se da su se socijalne drame o problemima uzrokovanim seksualnom traumom jako svidjele žiriju pa im nije bilo važno što su dva najutjecajnija magazina, "Screen" i "Variety", "Grbavicu" proglasili osrednjim filmom s tankim zapletom te što je žiri magazina "Screen", sastavljen od osam svjetskih filmskih kritičara, dao filmu prosječnu ocjenu 2, u rasponu od 0 do 4.

Ako je za nešto "Grbavica" zaslužila prvu nagradu, onda je to za promociju filma tijekom festivala u Berlinu. Na tiskovnoj konferenciji, nakon prve projekcije tog filma, inozemni novinari bili su iznenađeni kada je beogradska glumica Mirjana Karanović rekla da je Bosna njezina druga domovina i da je nije briga što će itko u Beogradu reći zbog uloge Bosanke koju su silovali srpski četnici. Redateljica Jasmila Žbanić upozorila je tada, kao i pri primanju nagrade, da su najveći ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, krivci za masovna silovanja, još na slobodi. Novinari su bili šokirani njezinim tvrdnjama da je oko 20 tisuća žena silovano u srpskim logorima i da su ih puštali na slobodu tek kada pobačaj više nije bio moguć, te da se točan broj rođene djece začete silovanjem uopće ne zna jer su majke raseljene po cijeloj Europi i Americi. Osobito šarmantan dodatak dala je 14-godišnja Luna Mijović, koja je odgovarala na odličnom engleskom.

Kasnoposlijepodnevna svečana premijera filma završena je s gotovo 10-minutnim ovacijama publike, zbog čega su i producenti i glumci iz filma postali euforični, već tada spominjući nagrade. Odmah nakon završetka filma, Jadran film, koji je uz hrvatsko Ministarstvo kulture jedan od koproducenata filma, organizirao je koktel party u restoranu hotela Hyatt, preko puta festivalske dvorane. S tog partyja odlazilo se izravno na cjelonoćni party na kojem su nastupali "Mostar Sevdah Reunion". Etnoglazba oduševila je sve prisutne - Dejan Ačimović, koji uz Leona Lučeva glumi glavnu mušku ulogu, pridružio se bendu na bini zajedno s Jasmilom Žbalić te su s njima otpjevali nekoliko pjesama. Nakon što su oni sišli, popeo se i zapjevao Sergej Barbarez, kapetan nogometne reprezentacije BiH, koji igra u Hamburgu pa je sa suprugom došao u Berlin kako bi podržao zemljake. Došli su i mnogi drugi poput Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo Film Festivala, Gavrila Grahovca, bosanskog ministra kulture i sporta, redatelja Benjamina Filipovića i mnogih drugih. U općoj euforiji našao se i Marco Müller, direktor festivala u Veneciji, koji je u jednom trenutku rekao Mirsadu Purivatri: "Miro, moram na 15 minuta otići na još jedan party. Odmah se vraćam, nemoj da ova sjajna zabava brzo završi." I doista, vratio se i nastavio plesati s Eminom Ganić, kćeri bosanskog političara Ejupa Ganića. Da bi party imao pravi bosanski šarm, oko jedan sat iza ponoći gostima je serviran vinski gulaš. Takvu noć nije ponudila ni jedna zabava tijekom festivala u Berlinu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika